ISIS – Wavering Radiant

Het uit Boston, Massachusetts afkomstige ISIS behoeft eigenlijk geen introductie meer, maar we doen het lekker toch. Opgericht in 1997 en verhuist naar LA, California speelde de band leentjebuur bij acts als Neurosis en Godflesh, om het geluid vervolgens door te ontwikkelen naar een eigen sound. In 2001 tekende de band bij het Ipecac label van Mike Patton en vanaf de eerste release op dit label kan met ISIS zelf als pioneer bestempelen. Onlangs kwam hun vierde full lenght op dit label uit, Wavering Radiant.

ISIS moest het altijd hebben van herhalende riffs en een langzame, doch sfeervolle, muzikale opbouw. Zo ook op deze nieuwe, maar Wavering Radiant gaat net even iets verder. Opener ‘Hall of the Dead’, met de hulp van Toolbassist Adam Jones, bevat de typische scheurende gitaren en de afwisseling tussen cleane zang en brullende vocalen van frontman Adam Turner en leidt tot de juiste climax. De band presteert het op deze vijfde full length om elementen van de voorgaande releases door te ontwikkelen tot iets heftigers.

De hypnotiserende ritmesectie van bassist Jeff Caxide en drummer Aaron Harris werkt verslavender als voorheen en de gitaartandem Michael Gallagher/Adam Turner beukt in op de trommelvliezen van de luisteraar. Maar het allerbelangrijkste is misschien nog wel Bryant Clifford Meyer op de keys. Hij geeft zoveel sfeervolle diepgang aan de nummers en tilt ze als het ware naar een eigen level.

Het album bevat louter hoogtepunten en je beluisterd de zeven tracks ook het beste in één ruk door, het is een geheel. De zoektocht naar atmosferische melodie?n van voorganger In The Absence Of Truth word doorgezet, alleen ligt er er bij deze plaat veel meer bovenop en komt dit meer uit de verf. ISIS vindt zichzelf niet opnieuw uit, maar evolueert naar de band die ze behoren te zijn.

Score: ★★★★½