Melt! Festival – Vrijdag 17 juli

Terwijl heel Belgi? nu uitgelopen is naar Dour, staat Duitsland in het teken van Melt! Festival. Sinds 1997 kunnen bezoekers uit binnen- en buitenland genieten van bekende, maar vooral onbekende, namen uit de muziekwereld. Dit jaar is daar geen uitzondering op en met een uitverkochte editie kan de organisatie in z’n handen wrijven.

Waar we in Nederland gewend zijn dat er een ruime keuze aan eten en drinken is op festivals, zowel op de camping als het festivalterrein, blijkt op Melt! al snel dat we daar hier een stuk beperkter in zijn. Er staan enkele (vaak te smerige) dixies op de camping om de behoefte te doen en wie schoon naar het toilet wil betaalt daar per keer 50 cent voor. Het eten en drinken wordt contant betaald en bij flesjes betaal je een euro meer, waar je een muntje voor krijgt (statiegeld). Door dit laatste blijft het terrein nagenoeg brandschoon en zie je nergens hopen afval.

Na een rustige nacht op de camping is de eerste echte festivaldag aangebroken en wandelen we via het grote meer naar het festivalterrein. De locatie is erg idyllisch en wekt zelfs overdag een bijzondere sfeer op. Vanwege de afzegging van Foals is er in het programma het één en ander verschoven. Het Noorse duo R?yksopp heeft hier gelukkig geen last van en begint netjes op tijd op de Main Stage.

Het is goed druk bij het podium en het tweetal weet gewapend met een zangeres het publiek goed op te zwepen. We horen een gevarieerde set, waarin tracks als ‘Only This Moment’, ‘Poor Leno’, ‘Happy Up Here’ en ‘Eple’ voorbijkomen. Een uitzinnig publiek staat een uur lang te stuiteren en lijkt onvermoeibaar. Helaas is er vanuit de Noren, maar dit kennen we niet anders van ze, weinig contact met het publiek en is het einde dan ook abrupt te noemen.

Tussen de optredens door krijg je natuurlijk wel eens honger en wil je dus lekker kunnen eten. Op festivals als Pinkpop en Lowlands zijn we gewend aan een ruim aanbod aan eten, wat we hier kunnen vergeten. Een handjevol kraampjes is alles waar we uit kunnen kiezen en vaak is het niet eens goed gaar. Natuurlijk moeten we dit de pret niet laten drukken dus gaan we verder naar het podium naast de Main Stage.

Het Canadese Crystal Castles staat in de Gemini Stage en bij aanvang staat de tent helemaal afgeladen. Zangeres Alice Glass staat er om bekend niet de mooiste stem van de wereld te hebben, wat vanavond maar weer eens bevestigd wordt. Met beats kan weinig fout gaan, maar de stem van de Canadese schone is om te huilen. Het publiek mauwt hier niet om en gaat goed los. Het gezelschap trapt af met ‘Air War’ en schotelt ons een cover van ‘We Are Your Friends’ van Justice voor. Verderop in de drie kwartier durende set horen we nog ‘Crimewave (vs. HEALTH)’ en ‘Courtship Dating’.

Na Crystal Castles wordt er snel omgebouwd om plaats te maken voor The Gossip Vorig jaar zagen we deze band al in Tivoli en waren we aardig onder de indruk. Ook vandaag weet de band onder leiding van zangeres Beth Ditto, die overigens weer weinig te wensen overlaat met haar kleding, het publiek met nummers als ‘Listen Up’, ‘Standing In The Way Of Control’ en ‘Heavy Cross’ te bespelen. Hoewel het stemgeluid niet altijd zuiver is wordt er flink gedanst en meegesprongen, waarmee de podiumheldin kan terugkijken op een geslaagd optreden.

Eén van de grotere namen op het affiche van Melt! is ongetwijfeld die van Aphex Twin + Hecker. Richard D. James heeft de Main Stage toegewezen gekregen en mag rekenen op een summiere opkomst. De breakbeat/ambient is niet heel toegankelijk en halverwege de set staat het terrein dan ook maar halfvol. Wellicht dat ze deze act beter in de Gemini Stage ernaast hadden kunnen zetten.

Tot in de late uurtjes wordt er nog gefeest bij onder andere MSTRKRFT en ook op de camping horen we tot vroeg in de ochtend nog een gezellig geroezemoes ondanks de extreme storm waardoor er zelfs een paar acts geannuleerd werden!

Helaas werd de beloofde fotopas ons onthouden, waardoor er enkel sfeerfoto’s gemaakt zijn.