Vierdaagse Nijmegen – Zondag 19 juli 2009

Het is feest in Nijmegen. De festivals Vierdaagse Feesten en De Affaire domineren de komende dagen de stad. De evenementen rondom de Nijmeegse wandelvierdaagse kent een keur aan artiesten voor jong en oud en is bovendien gratis toegankelijk. Talloze spannende nieuwe bands spelen o.a. in het Valkhofpark, vaak nog voor hun internationale doorbraak.

In de Saddlespan zijn, op het moment dat wij aankomen, de heer en dame van Blood Red Shoes bezig. Nog steeds teren ze op de pakkende en swingende nummers afkomstig van hun debuutalbum Box Of Secrets. Meezingers ‘You Bring Me Down’ en ‘I Wish I Was Someone Better’ zorgen voor vele handjes in de lucht. Dit gecombineerd met de zon, en de nog niet zo streng controlerende security rondom het park, zorgen voor een leuke band waarbij nog vele blikken bier achterover worden gegooid.

Na Blood Red Shoes is het tijd voor Meneo. 8-Bit electro, een vreemde eend in de bijt op De Affaire. Audiovisueel zit de show van Meneo normaliteit puike in mekaar. Helaas is het vandaag nog volop licht en is het een soloperformance in plaats van een duoperformance. Wie weet heeft het iets te maken met het optreden van gisteren op Dour, of het optreden later in de Tivoli. Dit alles mag de pret echter niet drukken. Het is zelden zo druk geweest bij de reünie en Rigo Pex weet er een mooi feestje van te maken. Vele grappen en aparte Gameboy- geluidjes zorgen ervoor dat het publiek voldaan door kan gaan naar de volgende acts van vandaag.


Op het feestplein van Nijmegen is het al de gehele avond feesten geblazen. Het is Sjonnies Bizarre Familie Show- of iets in dit kader. Allerlei gekke Nederlandstalige bands brengen hier hun feestnummers ten gehore met als klap op de vuurpijl de enige echte De Sjonnies. Het bier vliegt door de lucht, hier en daar ontstaat een opstootje door het wild feestende publiek en de drugs doen het goed. Helaas weet de security geen goede balans te vinden tussen wat wel en niet toegestaan is. De Sjonnies hebben er schijt aan! “Mijn Fiets Is Gejat”, “Zwemmen Zonder Slip”, “Annemarie” en “Twee Armen Om Me Heen” zorgen voor een oerlelijk, maar gemeend, samen gezang. Een prachtige feestavond in hartje Nijmegen.

De bezoekersaantallen waren vandaag erg goed en dat is geen verassing, want ook het programma was perfect. Het blijkt dat veel festivals kunnen leren van dit gratis evenement in Nijmegen.