Dead Swans – Sleepwalkers

De melodieuze hardcore scene heeft het maar zwaar, Last Lights, Life Long Tragedy, Modern Life Is War zijn enkelen van velen die het loodje hebben gelegd. Ook Have Heart gaat na dit jaar stoppen. Er ontstaat een groot gat aan kwaliteit in de scene, maar er is licht in de duisternis! Natuurlijk kennen we Defeater al, maar kennen we Dead Swans uit het zuiden van Engeland al? Na een zeven nummer lange EP Southern Blue en een split met Architects werd Dead Swans gespot door Bridge Nine Records en brengt zijn eerste volledige cd Sleepwalkers hier op uit.

De cd bestaat uit negen nieuwe nummers en twee nummers die ze opnieuw hebben opgenomen; ‘Swallow’ van de split met Architects en ‘20.07.07’ van de EP. Als ik de nieuwe nummers vergelijk met het oude werk, klinkt het allemaal veel gladder en gelikter. Voor mijn smaak iets te gelikt, dit is jammer aangezien Dead Swans wel bewijst goede nummers te kunnen schrijven. In het nummer ‘Ivy Archway’ bijvoorbeeld, de lyrics ‘sometimes i think it would be easyer to fade away, to disconnect and leave everything behind’ hadden voor een heus kippenvel moment kunnen zorgen, maar dit blijft uit.

Een gave cd, maar mijn verwachting is dat het enorm in de schaduw gaat staan van het eerdere werk, omdat het de broodnodige intensiteit mist. Binnenkort staan ze in Nederland voor hun eerste headline tour met More Than Life, ook zo’n opkomende band uit dit genre. Tijd voor een volle bak.

Score: ★★★½☆