Indukti – Idmen

Indukti is een Pools gezelschap dat hoofdzakelijk instrumentale muziek maakt. Met drummer, twee gitaristen, bassist en violiste heeft de band niet de meest voor de hand liggende samenstelling. Vooral de toepassing van viool is opmerkelijk. Indukti maakt namelijk behoorlijk zware muziek die je het best kunt omschrijven als experimentele metal dat raakvlakken heeft met lichtere vormen van rock, gecombineerd met een vleugje psychedelica, wereldmuziek en jazz.

Indukti heeft dus, ondanks de viool, weinig met klassieke muziek te maken. Daarnaast komen eigenlijk alle muziekstijlen wel in de acht nummers van het tweede studioalbum Idmen voor. Ik hoor duidelijke Meshuggah-invloeden in de hardste riffs, Tool in de donkere repetitieve passages, maar ook oosterse invloeden en blaasinstrumenten die zorgen voor een jazzy sfeertje in afsluiter ‘Ninth Wave’.

Op Idmen zijn drie gastzangers aanwezig die de muziek af en toe aanvullen. Diepzinnige teksten hoef je niet te verwachten. Soms zijn ze gewoonweg lachwekkend, zoals de passage “Hawk kills chickens, hawk kills rabbits” in ‘Tusan Homichi Tovota’. Maar dankzij de vocalen blijven de nummers goed te behappen. Het is toch altijd vermoeiender om naar enkel instrumentale muziek te luisteren.

De band heeft genoeg frisse idee?n en heeft met Idmen een gevarieerd album afgeleverd. De verrassende sprongen in de muziek zijn origineel. Opener ‘Sansara’ zet je bijvoorbeeld meteen scherp met groteske, harde gitaarriffs. De tweede helft van het nummer is weer rustig en melodieus, mede dankzij de viool. Soms slepen de nummers echter wat te lang door. Vooral ‘…and who’s the God now?!’ bevat veel te veel herhaling. Maar al met al een zeer verfrissende band.

Score: ★★★★☆