The Deer Tracks – Aurora

Sommige bands maken echt nog iets moois van hun cd uitgave. Tool doet altijd zijn best, en pas konden we ook genieten van een ingenieus boekje bij Ox van Coalesce. Ook het debuutalbum Aurora van het Zweedse duo The Deer Tracks is verpakt in een mooie kartonnen uitvouwconstructie. Het ingetogen artwork is uitstekend afgestemd op de ingetogen muziek.

Muzikant David Lehnberg speelt lekker met wat toetsen en wordt bijgestaan door zangeres Elin Lindfors wiens grote voorbeeld wel Bj?rk van tien jaar terug moet zijn, zo hard probeert ze haar na te doen. De muziek is in te delen in minimal-electro, maar ze bevat ook wat elementen van ambient en trip-hop. En het tweetal weet een sterke sfeer neer te zetten. Rustige piano of synthesizer klanken (met af en toe wat lichte beats maar altijd de hese, engelachtige zang van Lindfors. Haar stem is prachtig, maar wordt na een paar nummers tot wel heel erg monotoon. En dat is jammer, want juist haar zang is het centrale element in de muziek. De muziek zelf is te zwak om te blijven interesseren, daarvoor hebben we het allemaal al eens (soms beter) gehoord.

Als Lindfors stembereik wat meer variatie zou bevatten en niet op elk nummer exact hetzelfde zou klinken dan was Aurora een ruime voldoende waard geweest. Nu slaat de verveling echter toch wat snel toe, en blijkt de muziek niet voldoende om het album te dragen. Voor fans van het genre zeker een naam om in de gaten te houden, want op een nummer als ‘This Puzzled Piece’ is de potentie van de twee duidelijk hoorbaar.

Score: ★★★½☆