Fourteen Twentysix – Chromatic EP

Chris van der Linden is het creatieve brein achter Fourteen Twentysix, dat zijn thuis vindt in het plaatselijke Eindhoven. Voor sommige is de muziek van Chris al bekend dankzij de uitgave van zijn EP uit 2008 genaamd ‘Songs To Forget’, een album dat goed ontvangen werd en veel belofte maakte voor de toekomst! Een sterk stukje donker en melancholisch werk over verlies en de hardere tijden in het leven.

Fourteen Twentysix kan het beste omschreven worden als een singer-songwriter die geassimileerd is een robotisch netwerk, iets in de trand van de Borg in Star Trek. De organische qualiteiten zoals de akoestische gitaren en de volle meeslepende zang van Chris worden gefuseerd door de gemengde elektronica die een groot deel is van de uniekheid van Fourteen Twentysix. De algemene atmosfeer is duister en gevuld met wanhoop. Sfeer en atmosfeer zijn de kernwoorden van dit project.

Het spannende en dynamische experimentele songwriter materiaal van ‘Songs To Forget is bij de ‘Chromatic EP‘, die hier onder de loep wordt genomen, minder aanwezig. ‘Chromatic’ is een rustig voortkabbelend stukje werk dat ondersteund wordt door een herhalend drumloopje, een akoestische gitaarbegeleiding en hier en daar wat elektronische uitspattingen. De track kabbelt voort met de gekozen lyrics van Chris. ‘Chromatic‘ is dan ook meer te zien als een voorproefje op de qualiteiten van 1426, een teaser. De EP is dan ook eerder bedoeld als experimenteel remixwerk, een visitekaartje voor meerdere artiesten die achter het werk van Chris staan. Met artiesten al: Junkie Brush, Aramaic, Sonicbrat, Piaz, Applikat en Apod staat de EP vol met verschillende experimentele interpretaties van ‘Chromatic’.

Voor degene die niet onder de indruk zijn van het nummer zelf, laat je niet in de maling nemen! Dit is slechts een voorproefje van het qualitative werk van Fourteen Twentysix! Houdt je ogen open voor liveshows om op deze manier Chris en de gehele live band mee te kunnen maken!

Chromatic‘ kan gratis worden gedownload, inclusief het opvallende artwork dat een groot pluspunt verdiend. Elke track heeft zijn eigen stuk artwork dat de interpretatie van de desbetreffende artiest weergeeft.

Score: ★★★½☆