Sophie Ellis-Bextor @ Roundhouse, Londen

sophieMet een lijst aan b-bands verkoopt Paradiso zes dagen in het jaar uit, puur omdat het de stempel ‘London Calling‘ draagt – en ook bijvoorbeeld de keiharde package London Burning kent veel succes. En veel Amerikaanse acts komen puur voor het hippe Engeland naar Europa en slaan het vaste land over, wat dacht je van Michael Jackson. De King Of Pop zou zijn vijftig laatste concerten in de hoofdstad komen geven. En wat is al jaren het populairste genre binnen heel Europa? Juistem, de britpop maakt brandhout van elk ander nieuw genre. Daar in Londen gebeuren dingen, dat eiland boven Nederland was al koppig in tijden van Hitler en Napoleon en is momenteel niet veel anders. Wij beleefden het onlangs allemaal zelf bij All Forgotten en You Love Her Coz She’s Dead in London Barfly, Simian Mobile Disco en Sophie Ellis-Bextor in Roundhouse, Shaped by Fate in The Underworld en First Aid Kit in The Lexington.

Heel de maand juli, eenendertig dagen lang, is het feest in One of London’s most legendary venues. Er vinden namelijk gratis concerten plaats in Roundhouse, dit is op Wembley en Alexandra Palace na de grootste zaal in Noord-Londen. Het meerdaagse festival wordt georganiseerd door iTunes en grote bands als Snow Patrol, Placebo, Oasis en Franz Ferdinand betreden het podium. Het addertje? Maak jezelf lid van de iTunes-pagina op Facebook en hoop dat je ingeloot wordt. Vandaag zijn het drie popgroepen die worden voorgeschoteld in de mooie lokatie, namelijk de dames van The Saturdays, Girls Can’t Catch en zangeres Sophie Ellis-Bextor.


Het succes van de Britse zangeres is in Nederland ondertussen wat afgenomen, maar in thuisland is ze momenteel helemaal terug met single “Heartbreak”. Opvallend is dat het nummer ook een aantal keren wordt gedraaid voordat de 30-jarige het podium betreedt. Wellicht om zeker te zijn dat we de tekst kunnen meezingen, want iedereen is erg bewust dat het concert tevens geregistreerd zal worden door iTunes. Het optreden ziet er dan ook perfect uit en samen met haar rockband knalt ze van het podium. Haar nummer “Murder on the dancefloor” is in Nederland een grote hit geweest, maar ook hier slaat de eighties-discopop erg goed aan. “Ik wil dat jullie allemaal meezingen en bedenk je wel, heel de wereld kan dit zien, want het komt op iTunes”, roept de zangeres tussen de nummers door.

Helaas zijn het enkel de voorste rijen van het publiek die vandaag enthousiast reageren op de muziek. Hopelijk kan Sophie Ellis-Bextor lang genoeg in de schijnwerpers blijven, want zo’n net gelikte show wil ik wel eens in Nederland zien.