First Aid Kit @ The Lexington, Londen

Marz667_02082009081416Wanneer we naar de programmering van The Lexington kijken, zien we Natalie Imbruglia, The Subways, The Pains of Being Pure at Heart, Hjaltalín, The Veils en veel meer leuke namen staan. Het is duidelijk dat we hier met een concertzaal voor de fijnproevers te maken hebben. Het is een knusse zaal wat zich bevindt op de tweede verdieping van een gezellige pub, waardoor het gelijk aan De Kleine Zaal in Paradiso doet denken. Ook vooral omdat de headliner hier onlangs nog te zien was.

Zangeres Laura Groves is jaren actief geweest als solo-artiest, maar heeft onlangs met Blue Roses een aantal extra leden aangetrokken. Als singer-songwriter ben je namelijk erg beperkt en zo is er vandaag een drummer en violist om haar te helpen. De twee staan ook regelmatig haar stem bij op de achtergrond, maar op elk moment blijft het Groves die uitblinkt. Haar stem doet denken aan bijvoorbeeld Annie Haslam (Renaissance) en ook Kate Bush, een groot compliment, want er zijn genoeg Britse zangeressen waarmee je minder graag vergeleken wilt worden. Dat het niet alleen live werkt, bewijst haar gelijknamige album, die in Nederland is opgenomen in de VPRO’S 3VOOR12 Luisterpaal.


De twee supports van vandaag hadden beiden een drummer en violist, iets wat zusjes Klara and Johanna S?derberg niet hebben. De dames zijn met hun First Aid Kit de headliner van vandaag en ‘we horen nu eigenlijk spetterend de avond te gaan afsluiten, maar we zijn eigenlijk een beetje jaloers op hun violen en drumstel’. De Zweedse act heeft vandaag de voorprogramma’s beken en is duidelijk onder de indruk. Dit terwijl ze liever even hadden geslapen, ze zijn namelijk al wakker sinds vijf uur ‘s ochtends. Gelukkig kun je als akoestische gitarist en harpist niet een erg energieke voorstelling geven, waardoor de slaperigheid geen nadelige gevolgen blijkt te hebben. Zelfs op een kleine gaap of zucht zijn de twee niet te betrappen.

Natuurlijk krijgen we vandaag Fleet Foxes’ “Tiger Mountain Peasant Song” op ons bord, wat de dames zien als hun doorbraak. Maar tijdens het optreden wordt het duidelijk dat de 15 en 17-jarige steeds dichterbij een album komen. De covers en het vele gepraat is namelijk ingeruild voor veel nieuwe nummers. Nummers die heerlijk dromerig zijn en heel de zaal stil weten te krijgen. De debuutplaat staat pas gepland voor januari 2010, maar tot die tijd bereiken ze maandelijks steeds meer.