Minsk – With Echoes In The Movement

squix_03082009162439Het uit Peoria, Illinois afkomstige Minsk heeft goed in de geschiedenisboeken gekeken. De bandnaam is namelijk inderdaad afgeleid van de hoofdstad van Wit-Rusland en dan vooral vanwege het “survival through suffering” thema wat de band erg aanspreekt. Dit omdat Minsk meerdere malen is verwoest en weer opnieuw is opgebouwd, volgens de band als een “Phoenix rising from is ashes”.

Nu komt de band met With Echoes In The Movement Of Stone, hun derde studioplaat. Het album opent met ‘Three Moons’, een track die veel doet denken aan wat ouder werk van bijvoorbeeld Neurosis., terwijl ‘The Shore of Transcendence’ vooral wat hypnotiserender klinkt dankzij de tribal drums. Ook het gebruik van meerdere vocale lagen tijdens de eerste twee tracks maakt het eerste deel van de plaat interessant.

Het middenstuk is bij wijze van spreken het ‘ruststuk’. Dit tussen aanhalingstekens omdat er nog steeds gebruik gemaakt wordt van logge vocale uithalen en snerpende riffs, maar dit wordt niet alleen subtiel gedaan, ook wordt het gecombineerd met dromerige vocalen en de wat meer ‘begeleidende gitaarklanken’. Nadat we het slotstuk ingaan met ‘Pisgah’, waarna de volgende track de boel een flinke duw in de juiste richting geeft is het ineens stil.

Afsluiter ‘Requiem: From Substance to Silence’ begint alsof het een bonustrack na een lange stilte is. Nadat er tot twee keer toe de tijd en ruimte om op te bouwen benut wordt, eindigt de plaat ietwat abrupt. Onverzadigd is het eerste woord wat opkomt, want het begon zo veelbelovend. Bij vlagen klinkt het fijn voor op de achtergrond, bij vlagen klinkt het ietwat clichématig, maar de grootste vlaag die klinkt is die van de twijfel: wat moeten we hier nou precies mee? Leuk voor even, leuk voor een keer, maar de plaat heeft het helaas niet in zich om te groeien.

Score: ★★★☆☆