Simian Mobile Disco @ Roundhouse, Londen

Marz667_03082009092159Met een lijst aan b-bands verkoopt Paradiso zes dagen in het jaar uit, puur omdat het de stempel ‘London Calling‘ draagt – en ook bijvoorbeeld de keiharde package London Burning kent veel succes. En veel Amerikaanse acts komen puur voor het hippe Engeland naar Europa en slaan het vaste land over, wat dacht je van Michael Jackson. De King Of Pop zou zijn vijftig laatste concerten in de hoofdstad komen geven. En wat is al jaren het populairste genre binnen heel Europa? Juistem, de britpop maakt brandhout van elk ander nieuw genre. Daar in Londen gebeuren dingen, dat eiland boven Nederland was al koppig in tijden van Hitler en Napoleon en is momenteel niet veel anders. Wij beleefden het onlangs allemaal zelf bijAll Forgotten en You Love Her Coz She’s Dead in London Barfly, Simian Mobile Disco en Sophie Ellis-Bextor in Roundhouse, Shaped by Fate in The Underworld en First Aid Kit in The Lexington.

Heel de maand juli, eenendertig dagen lang, is het feest in One of London’s most legendary venues. Er vinden namelijk gratis concerten plaats in Roundhouse, dit is op Wembley en Alexandra Palace na de grootste zaal in Noord-Londen. Het meerdaagse festival wordt georganiseerd door iTunes en grote bands als Snow Patrol, Placebo, Oasis en Franz Ferdinand betreden het podium. Het addertje? Maak jezelf lid van de iTunes-pagina op Facebook en hoop dat je ingeloot wordt. Vandaag zijn het twee electro-acts die worden voorgeschoteld in de mooie locatie, namelijk Gold Panda en het productie- en remixteam Simian Mobile Disco.

Niet alleen in ons clubwereldje, maar Simian Mobile Disco doet het eigenlijk goed in heel het Europese-vasteland. Zo stonden ze reeds op 5 Days Off, Lowlands en Pukkelpop, in thuisland blijken ze het echter nog beter te doen. In heel de zaal is het feest wanneer James Ford en James Anthony Shaw op het podium staan. Terwijl iedereen tijdens het voorprogramma nog aan het rondlopen en praten was, is het nu met de armen in de lucht en wilt dansen. Helaas is een eigen optreden veel langer dan een festivalverschijning, waardoor het al snel veel van hetzelfde wordt. Gelukkig maakt dit voor de feestmassa niet uit, er wordt van begin tot eind bewogen.

De scene waarin de mannen zich bevinden is uiteraard overvol, maar wanneer er slechts een handjevol zou overleven na de hype, dan is dat zeker ook Simian Mobile Disco.