Arctic Monkeys – Humbug

humbugAfgelopen 30 juli presenteerde Arctic Monkeys het nieuwe album van de band, dat de naam Humbug draagt live op internet. Vijf nummers werden gespeeld en dat was het dan. Lowlands-, Pukkelpop- of Readingbezoekers krijgen ongetwijfeld een dosis nieuw werk voorgeschoteld als de Britten daar de boel op z’n kop gaan zetten maar voor nu moeten we het nog even met het schijfje doen.

Elf tracks kent het deels door Josh Homme geproduceerde cd’tje. Josh Homme, die van Queens Of The Stone Age ja. Wat die bij de Arctic Monkeys doet? Proberen een aap een nieuw kunstje te leren. Hoewel ikzelf ook enthousiast reageerde op Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not was ik na twee optredens genezen omdat Alex Turner live bij lange na niet haalt wat op plaat wél lukt. Op Humbug zijn duidelijk de invloeden van de QOTSA frontman te horen en als we verder zoeken blijkt dat hij hier en daar (herkenbare!) gitaarstukken heeft ingespeeld.

Nee, ik zal niet ontkennen dat ‘Crying Lightning’, de eerste single, een lekker nummer is wat waarschijnlijk de charts internationaal zal bestormen. Of het iets is wat we nog nooit eerder van de Monkeys gehoord hebben? Nee, zelfde soort nummers in een nieuw jasje. Normaliter maak ik er niet zo’n probleem van dat bands een kunstje herhalen, mits ik weet dat de band dit kunstje in het echt ook kan vertonen. Josh Homme moet waarschijnlijk ook gedacht hebben dat de band iets nodig heeft wat we niet alleen op plaat, maar ook live kunnen pruimen. Iets wat Josh vergeten was is dat QOTSA-achtige sounds die we op ‘Dangerous Animals’ horen beter uit zijn mond komen.

Met ‘Pretty Visitors’ lijkt dan even een clean Arctic Monkeys nummer afgeleverd te worden, wat dan weer totaal niet bij de rest past. Nee, niks nieuws onder de zon voor de vaste luisteraars, maar voor wat de ontwikkeling van de band betreft? Humbug!

Score: ★★★☆☆