Summer Darkness 2009, woensdag 5 augustus

summerdNiet alleen de opening van de eerste Starbucks brengt veel mensen naar Utrecht. Maar de domstad maakt zich ook klaar voor vijf volle dagen aan gothicrock, het jaarlijkse Summer Darkness Festival staat namelijk voor de deur. De muziekliefhebbers krijgen een keuze aan zeven podia voorgeschoteld en hebben het de eerste dag nog makkelijk, deze begint traditiegetrouw in enkel Tivoli Oudegracht. Hier staan gitaren en lange haren centraal in een bomvolle concertzaal.

Net als de headliner komt ook het voorprogramma uit Itali?, de heren van The Foreshadowing doen het overigens rustig aan. Want naast Summer Darkness staat er eigenlijk niks in het tourschema – en de flyer van het festival prijst al weken hun websites. De doom-metal van de band slaat in Utrecht helaas minder aan dan ze op voorhand hadden verwacht. Natuurlijk, het is geen uitbundige feestmuziek, maar de reactie blijft bij slechts een paar knikkende hoofden. Het zestal geeft zich desondanks maximaal en teert nog altijd op hun debuutplaat uit 2007. De groep heeft namelijk al tijden geen nieuw werk meer uitgebracht. Iets wat gelukkig niet veel uitmaakt vanavond, want voor veel zal het de eerste kennismaking met de heren uit Rome. Een voorstelronde die eerlijk gezegd een beetje doet tegenvallen.

De heren en dame van Lacuna Coil vieren dit jaar alwaar hun vijftiende verjaardag. Dit doen ze niet alleen met “Shallow Life”, maar ook met een groot tourschema. Tussen de grote optredens in Amerika en Australi? is een uitstapje naar Utrecht te vinden. Gelukkig hebben zangeres Cristina Scabbia en zanger Andrea Ferro er extra veel zin in. “We weten dat we lang zijn weggeweest, maar spelen altijd graag in Nederland”, zegt de zanger tijdens zijn vele toespraken. Vandaag staan vooral de nummers van het vijfde album centraal, waar wederom de hoge stem van Cristina wordt gecombineerd met de lage uithalen van Andrea. De groep is zich nog altijd verder aan het ontwikkelen en waarschuwt het publiek wanneer ze een oud nummer kunnen verwachten. Zo ook bij “Fragile” uit 2006, “Dit is een harder nummer waarop gedanst mag worden, natuurlijk niet te veel. Want het is hier erg warm en klein.”

Het zestal maakt erg catchy muziek, waardoor het ook aanstekelijk is wanneer je minder bekend bent met de vele nieuwe nummers. Opvallend is wel dat hun Depeche Mode-cover “Enjoy the Silence” vandaag het meeste reactie krijgt vanuit de zaal, terwijl de negentig minuten aan eigenwerk zeker niet onderdoet. Na een korte pauze komt de band uiteraard terug voor een encore en hoewel zangeres Cristine zich nog even enthousiast heeft omgekleed, komt de groep niet meer bij het niveau wat ze eerder wel behaalden.

De twee Italiaanse bands hebben een goede indruk achtergelaten in de zaal, want het is uiteindelijk dringen bij de merchandise. En ving ik nou op dat Lacuna Coil volgend jaar weer terugkomt met een eigen spetterende headline-show?