Summer Darkness 2009, vrijdag 7 augustus

summerdHoewel de die-hard bezoekers zich al twee dagen vermaken op Summer Darkness, kan het festival vandaag pas echt op veel bezoekers rekenen. Om de plotse storm aan bezoekers onderdak te geven zijn er drie extra zalen open en gaat ook de grachtenvaart van start. Hiermee wordt gependeld tussen de verschillende concertzalen, helaas moest dit op voorhand geboekt worden, waardoor een spontane beslissing niet meer mogelijk is. De derde dag begin op het Domplein, waar een passende markt is en drie bands op het programma staan.

De dames van Celts Without Frontiers staan regelmatig geboekt op feesten en partijen en betreden meerdere malen het podium van Summer Darkness. Niet alleen gisteren bij de opening, maar ook vandaag, morgen en overmorgen staan ze op het programma. Harpisten Coca Roman van Dongen en Lies Sommer weten er op elk moment een mooie show van te maken, zo krijgt bijvoorbeeld het publiek danslessen in de Keltische stijl. Iets waar maar weinig mensen daadwerkelijk aan deel (durven) te nemen. Het enthousiasme van het tweetal neemt hierdoor gelukkig niet af.

Heel anders gaat het eraan toe bij Uberbyte, de band staat rond etenstijd voor veel publiek te spelen in Oudegracht.De band komt uit Engeland en maakt morbide electrorock, dit met zanger UberMan, toetsenist Ch4rL33n, percussionist Carbonel en drummer Deadboy. Niet alleen de nicknames zijn wellicht wat overdreven, maar heel het optreden is bijna niet serieus te nemen. De mollige zanger ijsbeert over het podium en beveelt regelmatig het publiek om nog enthousiaster te reageren en mee te klappen. Nieuw aan de groep is het Britse accent van de frontman, wat niet vaak voorkomt bij muziek in dit genre. Hierna mogen we het viertal zonder schuldgevoel weer snel vergeten.

Zanger Rogue van het Amerikaanse The Crüxshadows heeft in de beginjaren van de goth/electropop band een leuke setlist en show bedacht en hier staat hij blijkbaar nog altijd achter. De groep staat voor de derde keer op Summer Darkness en kan jaarlijks op meer publiek rekenen. De 37-jarige frontman staat met zes andere leden op het podium, waarvan vooral JoHanna Moresco uitblinkt. Haar vioolpartijen brengen de groep werkelijk naar een hoger niveau. Overbodig zijn zijn vriendin Jessica Lackey en Sarah Stewart, de twee blijken met hun danspasjes meer als podiuminvulling gebruikt te worden. Het boeken van 17-jarige staat altijd garant voor een groot feest en vandaag is niet anders, maar hopelijk weten ze de volgende keer toch iets meer te verassen.

Ook de heren en dame van The Birthday Massacre staan voor de derde keer op het Utrechte festival en gelukkig vinden ze “het altijd erg leuk om te spelen op Summer Darkness”. De band kenmerkt zich door stevige synthrock met de catchy vocalen van zangeres Chibi. Helaas heeft de stemvervormer van de zangeres – denk aan echo of juist demon-achtig – wat problemen in het begin, waardoor haar vijf muzikanten wat gaan improviseren. “Maak je klaar voor ons slechtste nummer ooit” waarschuwt de gitarist ons op voorhand. Het klinkt inderdaad niet erg goed, maar gelukkig zijn de problemen bij de zangeres snel verholpen. De groep weet hoe ze een spectaculaire show moeten neerzetten en hoewel het meeklappen soms wat vervelend wordt, weten ze de volle zestig minuten makkelijk de aandacht te trekken. Na vooral veel nieuwe nummers gespeeld te hebben, sluiten de Canadezen af met “Blue” en “Happy Birthday”, de twee grootste hits.

Mocht je vandaag genoten hebben, in oktober is de headliner weer terug in Nederland. Dan in Arnhem en Eindhoven als voorprogramma van Deathstars. Het heeft even geduurd, maar het is goed nieuws dat het gezelschap ook eindelijk naast Summer Darkness wordt opgemerkt.