CocoRosie @ Paradiso, Amsterdam

crlogoHet podium van de Paradiso in Amsterdam staat altijd garant voor een optimale sfeer van de shows die daar gegeven worden, en vrijdag 7 augustus was het de beurt aan de zeer aparte act CocoRosie. CocoRosie is een duo dat een stijl muziek maakt waar eigenlijk geen genrenaam voor bestaat. Indie rock, psych folk, freak folk of new weird america movement – worden we überhaupt wijzer van zulke termen? In de praktijk blijkt de muziek in elk geval een mengelmoes te zijn van vele stijlen, geluiden en indrukken, waarbij dit gebracht word door een stuk meer dan slechts een tweetal – ook al gebeurt het zelden dat de hele groep tegelijkertijd op het podium staat.
Het duo zelf, twee zussen uit Noord-Amerika van half-Cherokee bloed, zorgen voor twee totaal verschillende stemmen. Terwijl de ene zus, Sierra, technieken bezigt die uit de wereld van de opera komt, zorgt de andere zus, Bianca, met een zeer aparte stem voor een stijl van zang die dicht komt bij praten of rap. Ook al zorgt het duo daarbij zelf ook nog voor een deel van de instrumentele geluiden, waarbij bijvoorbeeld Sierra af en toe de harp en de piano bedient en Bianca zorgt voor een verscheidenheid van vreemde geluiden afkomstig van onder andere kinderspeelgoed en een dikke ketting van een slot, zorgt de rest voor de instrumenten waar het duo simpelweg op dat moment niet ook nog eens het geluid voor kan produceren. Zo zit er een kleine man achter de piano of het keyboard en zorgt er weer iemand anders voor de percussie, dat gebeurt op een soort zelfgemaakt drumstel en daardoor een ongebruikelijk exotisch geluid voortbrengt. Een briljante beatboxer zorgt daarnaast ook nog eens voor geluiden waarvan het af en toe ongeloofwaardig lijkt dat het uit een menselijke mond komt, wat al helemaal te merken is wanneer deze ergens op de avond zijn kunsten geheel alleen vertoont. Het geheel word afgerond door nog een zangeres, die bij sommige nummers meezong, en een paar geheel zelf voor haar rekening nam.

cr1

De show zelf was er een vol tegenstellingen. De verschillende vocalen van de zusters was een tegenstelling, de afwisseling van zachte, integere nummers en nummers vol energieke percussie vol dansbaarheid en alle verschillende invloeden die het eindproduct van CocoRosie oplevert. Maar misschien is het beter om de show als de combinatie van al deze verschillen, die elkaar versterken totdat er naar mate de nummers verstrijken een aparte magie over het publiek in de Paradiso daalt. Deze magie wordt alleen maar versterkt door alle uiteenlopende beelden die achter de band wordt geprojecteerd. Waarbij bij het begin alleen nog maar een gepixelde duif te aanschouwen is, komt al snel van alles langs – van de troetelbeertjes tot een naakte jonge vrouw in de schaduw en van een geanimeerde foetus in een baarmoeder tot barbiepoppen.

Toch zijn er een paar punten waarop de magie verstoord word. Het publiek blijkt nogal gek van het optreden, maar kan niet laten dit vast te leggen op de foto met flitsende mobieltjes, wat op sommige momenten duidelijk de sfeer stoort. CocoRosie zelf heeft misschien ook één zwak puntje, en dat is dat het intieme contact met het publiek alleen van de muziek moet komen. De band praat op bijna geen enkele manier met het publiek tussen de nummers door en dit alleen voor een paar lastig hoorbare bedankjes. Daarnaast is de band zeer apart uitgedost, wat een vervreemdend effect heeft. Dat heeft natuurlijk als positief effect dat dit kan bijdragen met de muziek, maar het zorgt helaas ook voor een extra afstand tussen artiest en toeschouwer. Als Bianca ook nog eens een zonnebril opzet, helpt dit natuurlijk weinig wat dit betreft. Desondanks is het duidelijk dat het publiek optimaal geniet voor een optreden van ongeveer twee uur en drie kwartier, met twee toegiften – waarbij het goed mogelijk is dat de tweede niet geheel gepland was, aangezien daar geen projectie meer bij te pas kwam. Als het dan uiteindelijk afgelopen is kijken vele toeschouwers even vreemd op als ze langzaam weer de normale wereld in moeten stappen, want de vervreemding van CocoRosie blijkt verslavend.