Memphis May Fire – Sleepwalking

Memphis_May_Fire-Sleepwalking_2Op de zelfgetitelde EP van Memphis May Fire uit 2007 wisten zij mij al te overtuigen om uit te kijken naar de full- length. Eindelijk is die er dan. Na bijna twee jaar wachten is het tijd om Memphis May Fire langer dan vijftien minuten aan het werk te horen.

Het eerste, jammerlijke feit is dat de zanger, gitarist en bassist zijn vervangen. Tegenwoordig hebben we Matt Mullins op de vocalen, Cory Elder op basgitaar en Kellen McGregor op de gitaren te maken. Maar ook zij weten de vibe ,die te horen was op de EP uit 2007, over te brengen. Sleepwalking kent enkele lekkere snelle tracks, meeblèr momenten en heeft genoeg variatie om tien nummers lang boeiend te blijven. Want screamo met enkele Southern rock’n’roll invloeden klinkt lekker. Vingervlugge gitaarpartijen wisselen zich af met een naar de hardcore neigende ritmische gitaar en alle clichés zoals halve zware beatdowns, laag en hoog gekrijs en af en toe een te zeikerige cleane zang.

Helaas is het screamo genre al zo ver uitgediept, of is het woord ‘uitgemolken’ een betere keuze? Ook Memphis May Fire slaagt er niet in iets nieuws te brengen. Hier staan we echter niet lang bij stil. Als we experimentele, vooruitstrevende muziek willen horen, kijken we wel uit naar de nieuwe box van Oceansize en luisteren we naar de nieuwe Caspian.

Memphis May Fire weet mijn, iets wat uit gewakkerde vlam voor screamo, weer aan te wakkeren. Door hun kijk ik, misschien nog meer dan vorige week, uit naar de nieuwe plaat van Blessthefall. Ook zij weten dit muziekgenre, wat door de grote aanwezigheid van talloze bandjes als overbodig is komen te bestaan, nog wat leven in te blazen.

Score: ★★★★☆