Simian Mobile Disco – Temporary Pleasure

simianEr zijn van die dj’s die goed zijn in het mixen van nummers van anderen. Er zijn ook dj’s die goed zijn in het maken van eigen nummers maar hier weinig bekendheid mee hebben. Wat doe je dan als iedereen je kent van gemixte tracks van anderen en bang bent voor de reactie op je eigen werk? Juist, een plaat maken die eigenlijk ver onder je niveau is, zoals Simian Mobile Disco met Temporary Pleasure heeft gedaan.

Zo begint het tweede studioalbum van het Engelse duo met ‘Audacity Of Huge’, een matig nummer. Zelfs Yeasayer bandlid Chris Keating kan daar niks aan doen. Het enige positieve zijn de bliepjes, die we ook terughoren op ‘10000 Horses Can’t Be Wrong’, één van de drie eigen werken die we op dit album horen. Hoewel we hier geen vocalen horen is het aan het tweetal ons te overtuigen met alleen maar electrogeluiden. Een ambient synthesizer geluid met de breekbare bliepjes vormen met de uptempo beat een ideale combinatie.

Helaas zijn de daaropvolgende tracks, met onder andere Beth Ditto van The Gossip en Jamie Lidell, weinig verfrissend en horen we tijdens ‘Synthesise’ weer goede opzwepende dance. Een beetje techno, een beetje minimal, een beetje electro en een paar lekkere breaks zijn de vier ingredi?nten die van dit nummer een floorfiller maken. De stem van Hot Chip zangeres Alexis Taylor leent zich perfect voor ‘Bad Blood’. Het jaren tachtig sfeertje is een lekkere cooldown op het vorige nummer.

Het pompende ‘Ambulance’ is de laatste van de drie eigen tracks die we horen en is er typisch een die je ‘s nachts op een festival aan het dansen zet terwijl je helemaal verrot bent. Opzwepende beats zwaaien hier de scepter, iets wat we niet van afsluiter ‘Pinball’ kunnen zeggen. De vreemde wave hierop is afkomstig van Telepathe, een electropop band die bij meerdere optredens het voorprogramma van goede vriend Diplo hebben verzorgd. Het is jammer dat er zo weinig eigen nummers op de opvolger van Attack Decay Sustain Release staan, nu blijft het toepasselijk Temporary Pleasure.

Score: ★★★☆☆