Sziget 2009, woensdag 12 en donderdag 13 augustus

szigetroarNaast headliners als Placebo, Lily Allen, The Offspring en Faith No More waren er ongeveer 200 acts op de recordeditie van Sziget. De onlangs verstreken editie heeft namelijk 390.000 bezoekers aangetrokken. Het festival werd gehouden op het Hajogyari-eiland in de Donau in Boedapest en is het grootste muziekfestival van Europa. De organisatie heeft dit jaar vooral veel buitenlanders aangetrokken, waaronder veel Nederlanders, Fransen en Italianen. Ook wij waren aanwezig voor een verslag.

Woensdag 12 augustus 2009

IAMX02

De synthpoppers van IAMX doen relatief weinig festivals, maar frontman Chris Corner maakt voor Sziget graag een uitzondering. De 35-jarige wist vooral bekendheid te krijgen met Sneaker Pimps, maar het blijkt dat we toch ook zijn andere projecten eens moeten uitdokteren. Hij brengt zijn muziek vandaag helaas met erg veel afstand, waardoor het samen met de ontoegankelijkheid ervan geen erg geslaagde opener blijkt te zijn. Gelukkig weten de heren en dame van Nouvelle Vague het beter aan te pakken. Dit is een muziekproject van Marc Collin and Olivier Libaux, maar vandaag zien we veel meer gebeuren op het podium. Het blijkt namelijk dat de loungepoppers nog wat Franse vrienden hebben opgebeld. De twee mannen worden begeleid door Mélanie Pain en Nadeah Mirand. Het optreden is vooral door de vele covers een groot feest der herkenning. Waarbij alle nummers een heerlijk Vague-sausje krijgen. Naar verwachting komen de dames als solo-artiesten en met eigen materiaal, toch echt meer tot hun recht.

livexsroar3
Bij de Nederlandse band Mala Vita loopt alles helaas wat uit, maar het publiek weet voor aanvang al een groot feest te bouwen. Er klinkt namelijk een “bier en tieten”-gezang door de grote tent. Waardoor het oer-Hollands begint en met herhaaldelijk “holland, holland”-geschreeuw eindigt. Een slimme zet om zoveel Nederlandse acts te programmeren, want als bezoeker voel je je bijna verplicht om een kijkje te gaan nemen. Op de mainstage valt de plek van Snow Patrol op. De heren waren eerder nog de grand finale op Pinkpop, maar staan hier veel nonchalanter geprogrammeerd. Gelukkig wordt het tijdens het optreden iets donkerder dan toen in Landgraaf, waardoor de enorme show veel beter overkomt. Toch is de emotie minder goed te vinden als gehoopt, het blijkt dat zanger Gary Lightbody de teksten letterlijk opdreunt – en niet zichtbaar geniet en straalt. De heren vertellen erg fan te zijn van de headliner. Gelukkig weet de Britse Lilly Allen op haar beurt wel de energie te brengen die de voorganger juist zo mistte. Het is op zowel het podium als in het publiek een groot feest, op veel plekken wordt er eindelijk uitbundig gedanst. Vooral het nummer “Womanizer” van Britney Spears en haar andere covers geven het optreden een enorme boost. Wanneer de grootste hits uitblijven en ze erg vroegtijdig het podium vertrekt, komt ze uiteraard terug. Hoewel op voorhand men wat sceptisch leek, heeft ze veel publiek kunnen overtuigen.

Donderdag 13 augustus 2009

missplatnum01

De mainstage is vandaag gevuld met een aantal Duitse acts, waardoor er al vroegtijdig Duitse vlaggen zijn te signaleren bij het grootste podium. Hier mag Miss Platnum de spits afbijten. Haar leuke danspasjes en pakkende teksten weten met elke rake noot voor meer publiek te zorgen. Waardoor ook de niet-Duitsers uiteindelijk nieuwsgierig komen kijken. Opvallend is dat de 29-jarige niet zingt over hoe mooi en dun ze is, maar juist over hoe erg ze geniet van eten en dat ze trots is op haar gezette lichaam. Ook de heren van Bloc Party weten op een later tijdstip het publiek te vermaken. Dat het viertal weet hoe ze een goede set kunnen geven is duidelijk, maar erg verrassend zijn de negentig minuten zeker niet te noemen. Veel publiek blijft staan voor een andere grote naam uit Engeland. Quentin Leo Cook was niet alleen de eerste Sziget-naam die bekend werd, maar tevens de grootste. Veel zullen de 46-jarige beter kennen als Fatboy Slim, waarmee hij ontelbare podia beklom. De Brit is gelukkig nog altijd even enthousiast en geeft vandaag een erg sterke one-man show. Bij een dance-act draait het vaak niet alleen om de muziek, maar ook om de projectie en de bijbehorende lichtshow, waar vandaag niks op aan te merken valt.

livexsroar4
Hierna is het nog even door dansen bij Tricky. Hoewel hij eigenlijk nooit het succes heeft ge?venaard van zijn ex-groep Massive Attack, blijkt niets de triphopper tegen te houden. Hij kwam vorig jaar met zijn achtste album en deze is voor velen erg stilletjes voorbij gegaan. Het is redelijk druk bij het optreden, maar helaas voor de frontman, zijn het ook vandaag de oude nummers die de gangmakers zijn bij het optreden. Heel iets anders is er gaande een de andere kant van de straat. Het metalgenre lijkt op Sziget een beetje verdwenen, maar de Noorse heren van Satyricon maken gelukkig veel goed. De satanisten maken harde black-metal en hoewel ze niet op erg veel publiek kunnen rekenen, zijn de bezoekers zeker in voor een feest. Zanger Sigurd Wongraven weet ervoor te zorgen dat niemand zich hoeft te vervelen, het publiek krijgt regelmatig bevelen naar het hoofd geslingerd.

Het festival vindt plaats in augustus, wat normaliter de warmste maand is voor Hongarije, maar de temperatuur valt de eerste festivaldagen erg mee/tegen. Het zijn voornamelijk regenbuien en hevige bewolking wat de bezoekers voorgeschoteld krijgen. Gelukkig is hierdoor niemand te betrappen op een droevig gezicht. Want iedereen is hier om goed te feesten, wat de eerste twee dagen zeker is gelukt.