Beatday 2009 @ Valbyparken, Kopenhagen

beatdayNaast de bekende festivals in augustus zoals Sziget, Pukkelpop, Lowlands en Reading/Leeds hebben we ook nog Beatday. Het Deense festival vindt plaats in het Valbyparken in Kopenhagen en ligt zo’n vijftien minuten reizen van het centrum. Met namen op het affiche als Basement Jaxx, The Ting Tings en Wolfmother beloven het twee mooie dagen te worden.

Hoewel het vinden van het festival niet makkelijk was, zo wisten de meeste Denen ook niet waar het was en was het al bijna donker, is het na twee uur toch gelukt de twee podia in het oog te krijgen. Het kleine terrein, dat in een cirkel is opgesteld heeft een buitenpodium (Store Scene) en een tent (Telt Scene). Er is helaas weinig aanbod qua voedsel en in de loop van de dagen wordt dit niet veel beter.

beatday1

De weergoden zijn ons gunstig gezind, want ondanks de voorspelde regen houden we het beide dagen droog. Door deze weersvoorspelling ligt er voor de ingang een winkel aan paraplu’s, want die mogen het terrein niet mee op. Voordeel: op de terugweg neem je rustig de tijd om ze te testen en kies je de leukste om mee terug te nemen!

Gelukkig dat we genoeg cash hebben meegenomen, want Nederlandse pinpassen worden niet geaccepteerd bij de aanwezige geldautomaten. Met een lekkere wodka in de hand is het tijd voor de eerste act die we zien spelen: Basement Jaxx. Het publiek is net als de mensen op het podium dolenthousiast en brult moeiteloos de teksten mee. Niet alleen muzikaal is alles in orde, maar ook de outfits verdienen de nodige complimenten. Er wordt vaak van kostuum gewisseld. Zo zien we een skelet, salsa outfits, dierenpakken die bij elke beat van pose veranderen en gouden hotpants met “Basement Jaxx” erop geschreven wat naar het publiek gewiebeld wordt. Bij ‘Where’s Your Head At?’ gaat iedereen los en we kunnen dan ook spreken van een zeer geslaagd optreden.

beatday2

Na een moment van rust is het tijd voor Mew. De Deense band, onder leiding van frontman Jonas Bjerre, trapt af met ‘She Spider’ en speelt een strakke set met een hoop oude nummers. Van het nieuwe album No More Stories worden onder meer ‘Introducing Palace Players’ en ‘Repeater Beater’ gespeeld, die erg goed aanslaan bij het publiek. De band speelt een thuiswedstrijd en weet met afsluiters ‘Special’ en ‘Zookeepers Boy’ het hele festival op zijn kop te zetten.

Van het mooie uitzicht op zee van overdag is weinig meer over en de hele dag op de been zijn eist zijn tol. Na een nacht goed uitrusten begeven we ons opnieuw naar het festivalterrein en genieten we voor er muziek bekeken wordt goed van het uitzicht over zee. Het publiek bestaat voornamelijk uit hippe alternatieve mensen en vormen een goed gezelschap om naar te kijken voor het tijd is voor de act in de Telt Stage.

beatday3

Was het gisteren Mew dat als voorprogramma van Nine Inch Nails heeft gefungeerd, vandaag is het Ladytron. Er wordt een statische show gegeven, maar ook het publiek blijft mat tijdens klappers als ‘Seventeen’ en ‘Destroy Everything You Touch’. Door het saaie voorkomen is het bijna een straf om dit optreden af te kijken en zijn de spanningen voor de hoofdact alleen maar nog beter te voelen.

Het zijn de Arctic Monkeys die Beatday 2009 afsluiten. Oude nummers komen voorbij en worden geslikt als zoete koek, terwijl nieuwe nummers niet echt aanslaan. Als zanger Alex Turner vraagt of we boos zijn wordt er luid gejoeld, maar even later zien we alweer een echte monkey pit. De Engelsen lijken niet te stoppen maar aan alles komt een eind. Na vijf kwartier is het gedaan met de Arcy Monkeys en dus ook met Beatday. Het Deense festijn bewijst ondanks de kleine opzet een leuk alternatief voor de bekendere festivals te zijn!

Tekst: Sophie Keemink