Pinkpop Classic 2009

De 3e editie van Pinkpop Classic vindt plaats op een stralende en warme dag (het kraanwater is gratis). Ongeveer 11 duizend bezoekers hebben zich verzameld op Megaland in Landgraaf. Mister Pinkpop Jan Smeets heeft aangegeven dat hij verder wil uitbreiden voor wat betreft het aantal toeschouwers. Hij zal dan wel een goed programma moeten bieden. Zoals vandaag. De line-up belooft het een en ander. Er wordt gewerkt met 1 podium zodat er na elk optreden een pauze is voor ombouwactiviteiten.

De aftrap wordt gedaan door de Janse Bagge Bend, de huisband van Pinkpop Classic. Naar eigen zeggen de ‘mooder van alle dialectgroepen’. Een leuke opener. Het nog binnenstromende publiek is nog niet helemaal in de stemming. Gaandeweg het optreden komt de zaak langzaam los. De covers van Chicago (25 or 6 to 4) en de Kinks (Lola) en natuurlijk het succesnummer Sollicitere zorgen voor beweging in het publiek. Speciale gast: Ge Reinders.

Vervolgens zet Claw Boys Claw een gedegen optreden neer. Zanger Peter te Bos, met zijn aparte Nick Cave achtige stem, heeft even nodig om op gang te komen. Een combinatie van nieuw werk van hun recente cd en oude nummers wordt gespeeld. Afgesloten wordt met een cover van Jethro Tull (Locomotive Breath).

Ook zonder de originele zanger laten de Britse Stranglers zien dat ze professionals zijn. Met een strakke set zonder franje en goede vocalen is er sprake van een overtuigende set. Een van de hoogtepunten is natuurlijk de afsluiter No More Heroes.

Living Colour is weer terug. En dat laten ze zien. Met enthousiasme zetten ze een goed optreden neer. Gesteund door een goed geluid halen deze topmuzikanten alles uit de kast. Zanger Corey Glover is goed bij stem. Een aantal nummers (Elvis is Dead) van hun beste cd Time’s Up komt voorbij met als knaller Love Rears Its Ugly Head. In september komen ze met een nieuwe cd.

Heather Nova verrast met een goede stem en een swingend en verfrissend optreden. Haar ietwat iele stem wordt vakkundig ondersteund door de toch wel stevige sound van de band. Zoals het op Pinkpop Classic hoort komen de bekendste nummers van de op Bermuda geboren zangeres voorbij.

De fraaie stem van de Ierse Sinead O’Connor heeft weinig begeleiding nodig. Door de hoofdzakelijk akoestische ondersteuning zakt het optreden toch al snel in. Het publiek haakt af. De echte fans natuurlijk niet. Ook hier krijgen we een doorsnede van het repertoire. Nothing Compares 2U maakt iets van het verloren enthousiasme bij het publiek weer goed.

De afsluiter van Pinkpop Classic 2009 is de absolute topper van de dag. Gesteund door een goed geluid en een fraaie lichtshow laten de Simple Minds zien dat ze niet weg zijn geweest. De meeste bekende nummers uit hun uitgebreide oeuvre worden gespeeld. Ook een aantal nummers van de onlangs verschenen cd Graffiti Soul passeert de revue. Deze nieuwe songs passen goed bij de nummers uit de jaren 80. Zanger Jim Kerr krijgt moeiteloos het publiek mee. Er wordt gezongen en geklapt tot helemaal achteraan op het veld. De invallende duisternis zorgt voor de juiste sfeer. Wat een optreden! Een van de hoogtepunten: Don’t You (Forget About Me). Dat zullen we niet.

Aan het einde van de dag kijken we terug op een aantal goede optredens en een sterke afsluiter. Door het mooie weer is lang niet iedereen in de tent geweest. Dj’s zorgden hier voor muziek via hoofdtelefoons (Silent Disco). Daarbij werd aandacht besteed aan de onlangs overleden Willy Deville.

Dit maakt nu al nieuwsgierig naar het programma voor volgend jaar. Na wat we vandaag gehoord en gezien hebben zijn de verwachtingen hooggespannen. Op naar de 4e editie van Pinkpop Classic in 2010.