Sziget 2009, vrijdag 14 en zaterdag 15 augustus

szigetroarDe vrijdag en zaterdag zijn zonder twijfel, qua programmering, de beste dagen. Hierdoor trekken ze uiteraard ook de meeste bezoekers. Dance-acts Pendulum en The Prodigy blijken een goede zet geweest van de organisatie, want enkel op de derde dag haalt het festival zijn maximale capaciteit. Ook het weer is gelukkig beter geworden. De witte Nederlandse lichamen worden alsnog goed getroffen door de zon en onze rood verbrande huiden vallen erg op tussen de Hongaarse bezoekers. Tel de goedkope bierprijs hierbij op (450 HUF) en je hebt een erg gemoedelijke sfeer.

Vrijdag 14 augustus 2009

jet02
Een opvallende naam is het Australische viertal JET. In Nederland heeft de band nooit veel reuring kunnen veroorzaken en eigenlijk hebben ze nooit het succes van hun “Are You Gonna Be My Girl”-single kunnen evenaren. Ook vandaag is dit de grootste klapper in hun setlist. Helaas wordt het weinige kruid al vroegtijdig verschoten en de grote hit is al snel gespeeld. Hoewel de overige nummers ook sterk zijn, krijgt de setlist niet genoeg variatie om echt de aandacht te kunnen blijven trekken. Veel beter wordt het helaas niet met de volgende band. De Schotten van Primal Scream gaan al een aantal jaren mee en vooral zanger Bobby Gillespie blinkt uit. De 47-jarige is namelijk de enige die wat energie uitstraalt op het podium. Hij weet er een groot en uitbundig feest van te maken, iets wat goed doet verschuilen dat zijn rockmuziek eigenlijk helemaal niet zo heel erg spectaculair is.

De extreme drukte van vandaag is al vroegtijdig zichtbaar. De drum and bassers van Pendulum hebben net een drukke Sonisphere Festival-tour achter de rug, maar kunnen in Hongarije nog altijd op veel publiek rekenen. Gelukkig in het zestal nog lang niet moe en laten ze weten de afzegging van vorig jaar, meer dan goed te gaan maken. Toen moesten ze last-minute gedwongen afzeggen door een auto-ongeluk. Een ongeluk waarbij tevens iemand om het leven was gekomen. Aan deze persoon wordt vandaag het optreden opgedragen. Een ernstige gebeurtenis, wat gelukkig de pret niet drukt, ze weten er een erg groot en geslaagd feest van te maken. Met dezelfde hoeveelheid energie zet The Prodigy de avond voort. Sinds dansers/zangers Keith Flint en Maxim Reality weer terug bij de formatie zijn, staat de act gegarandeerd voor een uitbundig feest. Ook vandaag blijken de Engelsen zeker headlinewaardig. Vooral de oude klassiekers kunnen op erg veel reactie rekenen vanuit het publiek.

deathstars01
Helemaal uit Zweden komen de heren van Deathstars en ze brengen ons deathglam. Het vijftal vulde hier reeds drie albums mee, maar de nummers blijken helaas niet erg gevarieerd. De muziek en teksten komen telkens opvallend veel overeen. Hoewel het genre absoluut misplaatst is op het festival, voelen de heren zich erg thuis. Dit blijkt vooral door het vele gepraat en gewijs naar het publiek van de zanger. De vraag is of Andreas “Whiplasher” Bergh het publiek daadwerkelijk erg knap en geweldig vindt, maar positief komt het zeker over. Ook wanneer je niet van de muziek houdt is het even verfrissend om een paar harde gitaren mee te kunnen maken op het festival.

Zaterdag 15 augustus 2009

thesubways01

Garagerock is eigenlijk terug van nooit weggeweest, iets wat opener The Subways duidelijk maakt aan het publiek. De Britten hebben slechts twee albums op zak, maar rocken als goed ervaren podiumbeesten. Het blijkt dat zanger/gitarist Billy Lunn zich een aantal Hongaarse woordjes heeft aangeleerd, wat leuk is in het begin, maar waar hij iets te vaak mee loopt te pronken. Ook het oppeppen van het publiek gebeurt in iets te grote maten, waardoor het moeten laten zien van hoe crazy wij zijn, soms een beetje vervelend gaat worden.

editors01

De band Editors legt momenteel de laatste hand aan In This Light and On This Evening en voordat de gekte rond het derde album losbarst, doet het viertal vandaag nog even Sziget aan. Zanger Tom Smith zet de setlist gelijk in met het nieuwe “Bricks And Mortar”, waarbij de reacties helaas erg mild blijven. Wanneer het bekende “Lights” en “The Racing Rats” opvolgen, kan het feest pas echt beginnen. Zoals altijd is er niet veel contact tussen publiek en band, maar ze genieten zichtbaar van vooral de nieuwe nummers. Het nieuwe werk is iets elektronischer en is hierdoor even wennen voor het publiek. Wanneer het viertal van Klaxons het podium betreedt, zijn er totaal geen nieuwe nummers te spelen. Het debuutalbum van de heren is alweer twee jaar oud en ze teren nog altijd op deze klassiekers. Tijdens het optreden is het dan ook een feest der herkenning.

crystalmethod01
Aan een andere kant van het festivalterrein, staan muzikanten Ken Jordan en Scott Kirkland als The Crystal Method op het programma. De twee Amerikanen kwamen onlangs met Divided by Night en werken momenteel alweer aan een opvolger. De set wordt begonnen met een nieuw nummer en erg pakkend blijkt het helaas niet. Ook de opkomst in de enorme tent had veel groter kunnen zijn, wellicht dat dit op een later tijdstip beter had uitgepakt. Een dance-act programmeren rond etenstijd en met een felle zon buiten de tent, blijkt niet erg geslaagd. Helaas blijkt de headliner het vandaag niet veel beter te doen. De zanger van Placebo kwam namelijk opvallend in het nieuws. Hij werd een paar dagen geleden tijdens een optreden onwel. Bekijk hier de beelden van het incident. Dit verklaart waarom de zanger vanavond minder spettert dan normaal, het optreden van de headliner straalt vandaag helaas weinig kracht uit. De 36-jarige wisselt de setlist af met nieuwe en oude nummers, waarbij vooral een nieuwe aanwinst opvalt. De band is namelijk aan het optreden met een zangeres, die tevens de nummers bijstaat met haar viool. Een erg frisse toevoeging.

Wanneer de vierde dag is gedaan, worden veel tenten reeds ingepakt. Headliners The Offspring en Faith No More die morgen op het programma staan, zijn blijkbaar niet voor iedereen even interessant. Of zullen veel ze reeds meepakken op bijvoorbeeld Pukkelpop of Lowlands? Het blijkt dat het festival iets te vroeg heeft gepiekt, waardoor het de vijfde dag vooral nog even de laatste lootjes uitzitten is.