Gojira – Terra Incognita

gojira-terra-incognita-re-releaseDe Franse metal is nooit erg groot geweest, en de grote namen zijn op één hand te tellen. Waarom het land niet erg sterk is in de muziekstijl is een moeilijk oplosbaar mysterie, maar wel een mysterie dat één van de grootste metalbands uit Frankrijk extra glans verschaft. Hoewel de band het in het begin moeilijk had, is het voor Gojira nu juist een pluspunt geworden, aangezien dit hun vrij unieke geluid alleen maar versterkt.

Het internationale succes kwam met het ijzersterke From Mars To Sirius, en het daaropvolgende The Way Of All Flesh zorgde ervoor dat het succes werd bezegeld. Intensieve tours met acts als Trivium, Lamb Of God, Annihilator, Behemoth en op dit moment de grootheden Metallica zorgen er bovendien voor dat de band met de dag meer fans verzamelt. Het gevolg is dat het allereerste album van Gojira al een tijdje niet meer verkrijgbaar is. Vandaar dat Terra Incognita een rerelease meemaakt; vanaf 24 Augustus is het album weer verkrijgbaar hier in Europa.

Het exacte geluid van Gojira is lastig te defini?ren. Het is even hard en intens als death en trash metal. Daarbij geven de vele wisselingen van tempo het nog een goede dosis progressieve metal, maar dan is het hele verhaal nog niet verteld. Het beste is misschien wel de vergelijking te zoeken met acts als Mastodon en Meshuggah, en zelfs ook Tool. Waar wel rekening mee gehouden moet worden, is dat het typische Gojira geluid nog niet volledig was gedefinieerd ten tijde van Terra Incognita. Zo klinken de vocalen relatief zwak en daar en zijn er stukken waarbij Joe Duplantier niet de grunt-achtige zang gebruikt, waar hij technisch gezien juist beter in is en wat bovendien ook beter past. Instrumentaal was de band op Terra Incognita ook nog niet zo ver; al zit het album wel vol met slimme tempowisselingen en intensieve riffs, is het wel merkbaar dat deze elkaar niet al te professioneel volgen.

Volgens de heren van Gojira staat de titel van Terra Incognita voor het gebied binnenin elk persoon, waar, volgens de Hindu legendes, Brahma de goddelijkheid verstopte die hij van de mens had afgepakt als straf. Terra Incognita zit dan ook duidelijk vol spiritualiteit, en dat is een verfrissend onderwerp voor metal. Daarbij is Gojira’s ecologische boodschap ook al aanwezig in de teksten, een boodschap die de band al min of meer de bijnaam eco-warriors heeft opgeleverd. Toch werkt het juist prachtig, als met een onverbiddelijke stem vol met kracht de tekst “Mother Nature is at saturation point / and the cradle is falling down” zo melancholiek wordt gebracht. Terra Incognita is technisch gezien nog niet al te scherp, maar er is meer dan genoeg passie om dat goed te maken. Dat is dan ook de kracht van de band; dit is muziek over de ziel, het bestaan en de planeet gebracht met de dringende boodschap om verantwoordelijkheid te nemen voor onze acties. Voor het metalgenre is dat nog steeds een relatief innovatief onderwerp en daarom is Terra Incognita een goed debuut van een unieke band. Een kleine voetnoot moet daar wel bij gezet worden: als je nog niks van Gojira kent en ge?nteresseerd bent, zijn de latere albums wel een stuk meer de moeite waard, ondanks dat deze rerelease ook een paar live-versies van nummers meer erop heeft staan dan het originele album.

Score: ★★★☆☆