Lowlands 2009, vrijdag 21 augustus

miniHoewel er voor de donderdag een weeralarm was afgegeven is het op Lowlands redelijk droog gebleven. De gemoederen voor de festivalvrijdag zijn dan ook zeer goed en met een aangename temperatuur betreden we net als tienduizenden anderen het festivalterrein.

Met haar grote kuif maakt La Roux een statement. De Engelse komt met vette beats, maar weet zangtechnisch niet te overtuigen. ‘In For The Kill’ en ‘Bulletproof’ worden geslikt als zoete koek, toch weet de rest van haar oeuvre niet te boeien. Een matige eerste act, wat de hoop voor de rest alleen maar doet stijgen.

IMG_2386

De uit Amerika afkomstige band Beirut trekt alle toeters en bellen uit de kast om de aanwezigen in en om de Grolsch-tent een relaxte set voor te schotelen. Er wordt afgetrapt met ‘ Postcards From Italy’, waarna andere nummers als ‘Elephant Gun’ en ‘Sunday Smile’ voorbijkomen. Grote hit ‘Nantes’ slaat het beste aan en er wordt op veel plekken meegeklapt. Beirut is op cd wel een stuk indrukwekkender dan live, maar een fijn optreden was het zeker.

IMG_2383

Op dezelfde plek waar eerder Beirut speelde begint Kasabian later te spelen. De festivaltent treedt uit zijn voegen en tot in de wijde omtrek dansen en zingen mensen mee. Hits als ‘Processed Beats’ en ‘Shoot The Runner’ hebben veruit de meeste aanhang en met de vele interactie scoort de band veel punten. Een goede liveset waar menig band uit het genre een puntje aan kan zuigen.

IMG_2390

Het is dringen geblazen vanaf de tweede festivalpoort voor de hardste dance-act van vandaag: The Prodigy. Onder leiding van Keith Flint beukt de band er vanaf openingsnummer ‘The World Is On Fire’ goed in. De hele tent gaat los en overal wordt gesprongen en gedanst. Oudere nummers als ‘ Breathe’, ‘The Poison’ en ‘Firestarter’ komen tijdens het optreden voorbij, maar ook nummers van de laatste cd Invaders Must Die doen het goed. Hiervan horen we onder meer ‘The World Is On Fire’ en ‘Omen’. De laatste keer dat ik het gezelschap zag was in 2004 en ik kan met zekerheid zeggen dat de band het vandaag een stuk beter doet dan toen.

IMG_2398

Ondertussen wordt er in de X-Ray, die dit jaar van plaats Is geruild met de Lima, lekker gedanst op rauwe dubstep van Rusko. De dj die veel samen met Caspa heeft gedaan weet de tent compleet op z’n kop te zetten. Het fijne van dubstep is dat je er eigenlijk op kan bewegen hoe je wil. Bouncen, hard gaan of gewoon de beats in je opnemen, het kan allemaal.

IMG_2394

De sfeer onder het publiek is prima, zoals we van Lowlands gewend zijn. Een unieke sfeer die al jaren over het terrein hangt en waar bijna alle festivalbezoekers in Nederland het hele jaar naar uitkijken. De rest van de nacht zullen artiesten als Tiga en Crookers hun plaatjes nog draaien en kan er in de Echo naar Sacha Baron Cohen gekeken worden als Bruno. De eerste dag van Lowlands 2009 is prima en met de weersvooruitzichten zal de tweede dag alleen nog maar beter worden.