Pukkelpop, donderdag 20 augustus

Pukkelpop logoHet is warm tijdens de eerst dag van Pukkelpop. De aangegeven temperatuur is maar liefst 37 graden Celsius. De kraampjes net buiten het festivalterrein kunnen de 1,5 liter flessen water niet aangesleept krijgen. Veel mensen scoren hier snel een fles water die gewoon op het festivalterrein mee mag worden genomen. De Pukkelpop-organisatie zit natuurlijk niet te wachten op flauwvallende mensen, al kan dit niet worden tegengehouden met deze temperaturen.

Al bij de eerste band van vandaag is het raak. Tijdens Campus gaan enkele mensen al gebukt onder de hitte. Gelukkig voor Campus blijven zij overeind staan. De strakke hardcore, met cleane zang passages, doet het goed op Pukkelpop. De Shelter staat dan ook vol met kijkende en dansende Belgen voor deze, uit Belgi? afkomstige band. Iets waar we in Nederland nog een hoop van kunnen leren qua het supporten van lokale bands.

Pukkelpop Donderdag 2Vervolgens is het in de Shelter tijd voor de punk van This City en op de Main Stage horen we The Twang spelen. Beide kunnen op weinig publieksrespons rekenen. Overal liggen ontblote en met bikinitopjes bedekte bovenlijven te zonnen en slaat de gemiddelde bezoeker flink wat drankjes achterover. De meeste mensen liggen net buiten de Marquee te luisteren naar Expatriate, een band die qua geluid te vergelijken valt met het oudere werk van Kings Of Leon.

Tijdens The Ghost Of A Thousand is het in de Shelter al wat drukker aan het worden. Deze ‘next big band’ uit Engeland moet helemaal de bom gaan worden op het vasteland, volgens kenners aan de overkant van het kanaal. Overtuigden deze band tijdens hun support met Gallows al niet, wederom is het op Pukkelpop twijfelachtig. Al krijgt de band meer publiek mee dan This City, het is verre van pakkend, en al helemaal niet te bestempelen als ‘next big band’.

Pukkelpop Donderdag 4

Op naar de volgende hype van het moment Bon Iver. Vergezeld door drie andere muzikanten weet Bon Iver zijn nummers, afkomstig van het album For Emma, Forever Ago, overtuigend ten gehore te brengen. Helaas voor hem is het in de Marquee niet uit te houden en zoeken meer mensen heil op de grasvelden buiten de tent waar zij alles kunnen horen, en kunnen zien op het grote scherm. Desondanks weet Bon Iver genoeg mensen te overtuigen om deze man nog een keer aan het werk te zien.

Voor mensen die lekker willen bouncen heeft Pukkelpop Dizzee Rascal geregeld, voor de mensen die lekkere willen springen en pitten staat Zebrahead elders op een podium en voor de mensen die eventjes willen bijkomen van alle muziek heeft de organisatie- zoals gebruikelijk, gezorgd voor wat ander vermaak. Zo vinden we op de Petit Bazar vele spelletjes, een bioscoop en een worstelring. Maar ook op het terrein zelf lopen creaties rond. Zo zien we vandaag vier meter hoge vogels rondlopen, die er op uit zijn om de zwarte heks te vangen. De vogels zijn er verschrikkelijk echt uit en maken onheilspellende en piepende geluiden. Wie denkt leuk te zijn en op de vogels af te lopen wordt aangevallen. Weliswaar met beleid maar af en toe gaat het er behoorlijk lomp aan toe. Mochten sommige mensen blijven staan, dan waren zij zeker geraakt door de zilveren vogels.

Pukkelpop Vogels 4Vervolgens cre?ert Bring Me The Horizon de eerste wall of death van het festival. Tijdens ‘Pray For Plagues’ gaat de tent compleet los. Het mag echter niet baten dat dit het enige oudere nummer is dat vandaag wordt gespeeld. Vervolgens werden veel mensen voor een ongemakkelijke keuze gesteld; Deftones, Thursday of The Sedan Vault kijken. Wij gingen voor Thursday en kregen geen spijt. Geoff was goed bij stem en zorgde zo voor een kwalitatief hoge show. Fans konden blij zijn met oudere nummers zoals ‘Cross Out The Eyes’ en ‘Jet Black New Year’. Maar ook voor de nieuwelingen kwamen genoeg nummers langs van het album Common Existence. Het hoogtepunt van de show bevond zich tijdens ‘Subway Funeral’, een nummer wat op Groezrock niet werd gespeeld maar vandaag wel, ten koste van oudere nummes zoals ‘At This Velocity’, ‘For The Workforce’ en ‘Signals Over The Air’. Buiten de tent is het ondertussen al lekker afkoeld en zijn er enkele regendruppels gevallen.

Pukkelpop Donderdag 3

Op de Main Stage worden er volleyballen opgeserveerd richting het publiek. Wanneer we een link moeten leggen tussen deze volleyballen en The Offspring zal het antwoord luidden: The Offspring serveert vanavond al hun hits. En zo geschiedde het. De een nog groter en harder meegezongen dan de ander. ‘Pretty Fly For A White Guy’, ‘The Kids Aren’t Allright’, ‘Hit That’ en alle andere nummers die je zelf ook kan bedenken komen langs. Groot feest bij de Main Stage waar iedereen luidkeels meezingt-en springt op deze bekende nummers.

Maar tussen Thursday en The Offspring zat de grootste verrassing van het festival. Althans, zo werd er over gesproken. Het was namelijk allang geen verrassing meer dat Them Crooked Vultures Pukkelpop zou aandoen. Deze mannen kunnen goed spelen, veel meer kun je er niet over zeggen. Het moet tenslotte wel geheimzinnig blijven.

Als afsluiters hebben we vandaag Faith No More, die er op de Main Stage een degelijke show doorheen knalt en op de Marquee hebben we als afsluiter de legendarische band My Bloody Valentine. Waarvan heel het concert in één woord valt te bevatten; galm. Helaas komt de muziek dan ook niet over en druipen veel mensen af richting de camping om een geslaagde, maar vooral warme, eerste dag van Pukkelpop af te sluiten.