Flevo Festival 2009, zaterdag 22 augustus

flevoDe Flevozaterdag, de laatste echte festivaldag, begint zonnig. Iets wat ook wel nodig is na een vrij teleurstellende vrijdag. De sfeer op de camping is echter net zo zonnig als het weer en ook het terrein ligt er nog prima bij. Een blik op het blokkenschema leert ons dat het in elk geval een drukkere dag wordt dan gisteren, en als we nog eens goed kijken zien we dat het ‘zonnige’ nog wel even doorgaat.

Het Jamaicaanse Christafari zorgt namelijk voor de eerste boeiende show op de Quench Stage. Dit podium staat deels op het strand en in het water en is een ideale locatie voor een lekker potje reggae. De voetjes gaan van de vloer en de armen worden gezwaaid, het is net ochtendgymnastiek op de basisschool, maar dan net wat beter. Dit kunnen we niet zeggen van de tweede show van het Amerikaanse Fee. Was het gister nog vermakelijk, vandaag laat het vooral te wensen over, maar gelukkig zien de visuals er nog leuk uit.
703982288_5_bW9I.jpegOp het hoofdpodium is Parachuteband de eerste band welke de moeite waard is om te bezoeken, alleen al omdat het fijne muziek is om aan de waterkant in het gras te liggen. De fijne gitaarklanken wiegelen niemand in slaap, maar werken vooral rustgevend. Halverwege de setlist van deze band, begint het Utrechtse Ponoka te spelen op de Quench Stage, gelukkig zijn wij van ROARezine precies op tijd om eerste track en single ‘Built to Fly’ mee te pakken. De band rond frontman Rick de Gier speelt een zeer fijne show en kan rekenen op genoeg klappende handen van het publiek.

Zelfs enkele EO-producers zijn naar het strand gekomen voor deze band, welke Kylie Minogue’s hit ‘Can’t Get You out of My Head’ aankondigt als het nummer wat keyboardist Laurens Palsgraaf heeft geschreven om uit z’n depressie te ontwaken. Om vervolgens het volgende eigen nummer doodleuk aan te kondigen als een Kylie Minogue hit. Na dit strakke optreden is het tijd voor een saaie akoestische set van Newworldson, eentje waarbij we snel het hazenpad nemen.210820091765Net na etenstijd is er tijd voor een feestje, het uit Chicago afkomstige Flatfoot 56 is net als vorig jaar weer van de partij. Het viertal brengt Dropkick Murphy’s-achtige punkrock ten gehore, iets wat resulteert in een grote circle pit. In het publiek lopen velerlei figuren met diverse vlaggen en deze worden zelfs het podium opgetrokken. Er is zelfs nog twee maal tijd voor een heuse wall of death, waarna de band afsluit met ‘Amazing Grace’.

Nadat al het stof is nedergedaald en de rust is wedergekeerd is het tijd voor het U2-event. Volgens het programmaboekje een unieke setting in de spiegeltent met U2 coverband en diverse interviews. Binnengekomen durven we het anderhalve nummer aan, daarna staan we weer buiten. Dit was allesbehalve om over naar huis te schrijven en we zoeken de rust op van de show van Seabird op het Main Stage. Het Amerikaanse viertal, welke het goed doet op Xnoizz radio, zorgt zeker voor rust, maar net iets teveel.

We blijven na deze show staan om Newworldson nog een kans te geven komen, maar helaas komen we bedrogen uit. De band uit Canada speelt met meer overtuiging dan eerder vandaag, maar het optreden valt vooral als saai te bestempelen. Tijdens dit optreden vindt de ‘Legendarische Sally Veiling’ plaats. Veel zooi uit de Sally Forth stand gaat voor ‘spotprijzen’ weg, dit wordt afgewisseld met zwakke grapjes en een foute dansbattle.
220820091767Hierna is het tijd om richting het hoofdpodium te vertrekken voor het optreden van Newsboys, welke het tegenwoordig met Michael Tait doen, ex-vocalist van DC Talk. Het viertal start prima, en deelt zelfs een stoot onderwater uit naar alle groten der aarde die een b-stage gebruiken, door een tweede drumstel aan de voorzijde van het podium te plaatsen. Als het viertal afsluit met DC Talk-klassieker ‘Jesus Freak’ staat ondergetekende al in de Music & More voor een tegenvallende This Beautiful Mess. Na deze set word iedereen de tent uitgestuurd vanwege de ombouwpauze, want we hebben nog een act te gaan vandaag.

De tweede show van Flatfoot 56 betekent het laatste festivaloptreden van Flevo 2009. Het is ietwat minder overtuigend dan vanmiddag, iets wat mede door het wat zwakkere geluid komt. Desalniettemin zit de sfeer er prima in en gaat het publiek middenvoor gewoon weer los. Hierna is het nog een aantal uur feest op de camping, want genoeg mensen hebben hun instrumenten meegenomen. Wij van ROARezine hebben dat niet nodig, wij zijn sowieso gezellig. Gelukkig kunnen we terugkijken naar een redelijk geslaagde, maar vooral gezellige en zonnige Xnoizz Flevo Festival 2009.