Pukkelpop, vrijdag 21 augustus

Pukkelpop logoDe eerste dag en nacht van Pukkelpop zit erop. Enkele katers, gebroken liefdes, onderkoelde mensen, een hoop blaren en een gigantische rij voor de douches rijker gaat de tweede dag van start. Wederom is het warm, maar gelukkig wel wat bewolkter. De omstandigheden zijn een stuk aangenamer maar de grote flessen water vinden nog steeds grote aftrek. Op naar het festivalterrein waar het gras plaats heeft gemaakt voor meer zand, en zo ook meer stof. Lekker fris is het niet, maar het hoort erbij.

Pukkelpop VrijdagOp de Main Stage gaat de dag van start met Das Pop. Mede doordat de nieuwe plaat van Das Pop is geproduceerd door het Belgische Soulwax, is het een stuk drukker dan bij de openers van gisteren. Helaas is Pukkelpop-organisatie niet zo slim geweest met de programmering van Delphic. Deze vier heren zorgen voor enkele lekkere dansbare beats. Dit alles moet gebeuren in de Marquee om half één ’s middags. Volgend jaar in de Dance Hall, wat later op de middag, want de heren zorgen voor een lekker feestje.Pukkelpop Vrijdag 3In de Shelter is het na de dansbare muziek tijd voor And So I Watch You From Afar. Denk hierbij aan postrock in het kader van Oceansize en 65daysofstatic, mix dit met hier en daar een wat hardere uitbarsting, zoals we kennen van Cult Of Luna, en trek hier ongeveer een minuut of twee a drie vanaf. Oftewel: korte, vlotte postrock met vele tempowisselingen en harder uitbarstingen, die lekker kort, maar niet met minder impact, wordt geserveerd. Tot nu toe het beste wat er in de Shelter heeft gestaan anno Pukkelpop 2009.

Helaas voor A Place To Bury Strangers overtreffen zij het optreden van bovengenoemde band niet. Ook Metric heft moeite met te overtuigen op de Main Stage. Zonder ook maar enige interactie, en met een te langzame set weten zij de aandacht niet vast te houden. Ook al hebben ze wat vlottere nummers in hun repertoire, deze worden niet gespeeld. Jammer, het blijft toch een festival waar de vlottere nummers meestal sterker worden gewaardeerd.

De host van de Main Stage zei het vanmorgen al: “Ik heb goed en slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat de Duitsers er zijn. Het goede nieuws is dat ze ook weer naar huis gaan vanavond.” Dat Belgen nationalistisch zijn ingesteld hebben we na twee dagen Pukkelpop goed door. Maar om nu in het programmaboekje te zetten: “Help! Duitsers met humor”, zal menig Belg ook te ver zijn gegaan. Het Duitse Puppetmastaz geeft namelijk een geweldig sterke en vermakende show weg in de Marquee. Met een scherm van twee meter hoog, waarachter vier rappers staan die allemaal een poppenkastpop op hun hand hebben brengen zij- of eigenlijk de poppen, humoristische muziek. De muziek opzich is niet hoogstaand, maar het entertainment gehalte wel. Wanneer Midi Mighty Moe het podium betreed gaat de tent uit zijn plaat. Niets meer en minder dan een worm brengt de logge beats samen met de grootste pop uit de showbusiness The Rhino. “Help! Duiters met humor”? Er stonden toch zeker 15.000 man drie kwartier lang na zes rappende en bouncende poppen te kijken. En stiekem hadden de Belgen ook een grote glimlach op hun gelaten.

Pukkelpop Vrijdag 2Voor het eerst betreden we de Chateau tent. Gisteren was het namelijk te warm om hier langer dan een halve minuut binnen te blijven. Wanneer we de tent betreden is het nog lichtelijk uit te houden, maar wanneer Kap Bambino begint is het al snel te warm. De blonde madam op het podium zorgt, samen met haar dj, voor een oorverdovende set. De gehele tent danst mee op de beats en trekt zich niks aan van het onverstaanbare Franse gekrijs van de zangeres. Denk bij Kap Bambino aan een Franse Aux Raus op speed, welke nog onverstaanbaarder schreeuwt dan dat de zanger van Rowwen Heze zingt.

We kiezen vervolgens om geen Health en/of Crystal Antlers te gaan kijken- deze zullen nog wel vaker deze kant uit komen voor een betaalbare prijs, maar wij gaan richting de Main Stage voor Snow Patrol en Placebo.

Zanger/gitarist Gary Lightbody van Snow Patrol is er vandaag niet helemaal bij. Twintig minuten voordat Snow Patrol het podium vrij moet maken voor Placebo begint hij al aan zijn laatste nummer. Wanneer hij vervolgens het podium af wilt gaa,n wordt hij er op geattendeerd nog vijftien minuten te hebben. Gelukkig maar, want hits zoals ‘Crack The Shutters’, ‘Chasing Cars’ en ‘Take Back The City’ waren nog niet langsgekomen. Komt iedereen toch nog aan zijn trekken.

Pukkelpop Vrijdag 4

Dit zal bij Placebo wel een stuk minder zijn geweest. Nadat zanger/gitarist Brian Molko vorige week nog onderuit ging- hij viel flauw op het podium, blijft hij vandaag overeind staan. Dit mede door zijn roadie die na een klein kwartier komt aanzetten met een paar nieuwe laarzen. Deze hebben een iets minder gladde zool. De set van Placebo is ook glad, strak en gepolijst. Dat wij een sexy mevrouw met een viool konden verwachten wisten we al, maar dat we een band zouden zien die tegenwoordig festival-headline-waardig is, had niet iedereen verwacht. Nieuwe nummers zoals ‘Battle For The Sun’ en ‘For What It’s Worth’ blijken live beter te pruimen dan op cd. Helaas voor de fans van het eerste uur komen er weinig oudere nummers langs. Zij moeten het doen met vijf gouden oude, waaronder ‘Meds’ en ‘Bitter End’.

Wederom gaat Pukkelpop nog door tot de vroege uurtjes in de Boiler Room en Dance Hall. Maar voor de bezoekers die vooral voor het andere gedeelte van het festival komen, is er vandaag nog Kraftwerk te zien op de Main Stage. Gelukkig voor de mensen die nog tot midden in de nacht willen door gaan was het vandaag een stuk koeler en aangenamer, zo hebben zij nog wat energie over om wat danspasjes uit te voeren.