AFI @ Melkweg, Amsterdam

afiLowlands en Pukkelpop zijn nog maar net voorbij, toch merk je dat het podiumseizoen weer op gang komt. Het is weer dringen geblazen voor de Melkweg vanavond om binnen te komen in The Max. De Nederlandse band Cooper trapt de avond af.

Hoewel de zaal bij aanvang, het is half negen, voor de helft gevuld is slaat de klompenpunk van Cooper aardig aan. Wat zelfpromotie en een hoop grappen van een Ernst, Bobbie & de rest gehalte mogen natuurlijk niet ontbreken, dus wie later binnenkomt mist weinig. Na een half uur speeltijd is het gedaan en mag de zoutloze band het podium onder een matig applaus, er klinkt voor het laatste nummer een hoop ” Yeeaaaah” door de zaal van opluchting, het podium verlaten.

De punk van AFI is andere koek. Om half tien betreedt de band onder leiding van zanger Davey Havok, die opvallend veel op T-Bag uit Prison Break lijkt, het podium. Vanaf het eerste nummer gooit de band de beuk erin. Davey blijkt zeer slecht bij stem en zoveel mensen destijds het podium op en af gingen, zo rustig is het publiek nu. Ja, af en toe wordt er nog een pit gebouwd op nummers als ‘Love Is A Many Splendored Thing’ en ‘Dancing Through Sunday’, maar de vibe die ik me van zes jaar terug herinner komt niet terug.

Halverwege de show lijkt het geluid ook steeds meer te haperen en het is nu wel erg vervelend dat bij de hoge zangstukken de microfoon richting publiek wordt gehouden om mee te zingen. Er wordt door Davey een record aan “Dankjewel” gezegd, zonder overdrijven een keer of 50, maar het publiek vindt het allemaal wel best. Opvallend is dat er veel nummers van Sing The Sorrow en oudere albums worden gedaan en die van Decemberunderground een beetje zijn weggedouwd.

Na een krappe drie kwartier belooft de band ons na de release van het nieuwe album Crash Love snel weer terug te komen, en wordt ‘Miss Murder’ gebruikt als schijnafsluiter. Het viertal keert hierna nog terug voor een toegift en krijgt een daverend applaus van een volle zaal. Ach, het kon ook niet zo mooi zijn als in mijn herinnering, maar in 2003 was het in ieder geval een stuk beter.