Mystic Fair 2009, zaterdag 22 augustus

MysticFairroarDe twee dagen Mystic Fair zitten er weer op, het evenement was na twee keer regen naar binnen verhuisd en helaas voor de organisatie: buiten was het 27 graden. En zodra je aankomt, is het al heel duidelijk, het is erg rustig. Het parkeerterrein is nagenoeg leeg en ook binnen lopen weinig mensen. Hierdoor is een wandeltje over de bijbehorende markt, die traditioneel bij de fair hoort, erg snel gemaakt. Dit terwijl het een grote en erg diverse markt is. Ook de organisatie heeft het opgemerkt en besluit een kleine omkeer te gaan maken, zo blijkt uit de website: “Omdat we nu voor de derde keer te maken hebben met invloeden van het weer hebben wij besloten Mysticfair te verplaatsen naar een andere periode.”

dag 2 - Deadcell
Het podium is in de tweede zaal van de fair is helemaal achteraan. Zodra de eerste band begint, merk je dat de meeste mensen niet voor de muziek komen. Afgezien van vier fotografen en twee liefhebbers, is het helemaal leeg bij XMH. Niet heel raar, gezien het feit dat de groep uit Vlissingen niet erg diepgaande muziek speelt. Toegegeven, dat kan ook leuk zijn, maar de zanger Benjamin Samso klinkt nergens naar en draait de hele tijd zijn ogen weg. Ook de andere bandleden, twee toetsenisten, vertonen geen tekenen van leven. Dit is zeker geen geslaagde opener en helaas wordt het niet snel beter, de twee band van vandaag komt namelijk niet opdagen. Waarom familieproject Vanadís afzegt is niet duidelijk, maar wie wel komen opdagen zijn Deadcell, die stevige industrial metal spelen. Ondersteunt door Melita’s dans, weet het drietal toch het handjevol mensen te boeien.

dag 1 - theNAME

Na de stevige beats van de voorgangers, is het nu tijd voor wat rustigers. De gothic metal met een vleugje pop van A New Dawn en theNAME staan op het programma. Beiden bands weten met de ventilators en rookmachine leuke taferelen te cre?ren, die goed past bij hun stijl. De muziek is lekker catchy, maar toch metal. Dit mede door de grunts, die bij A New Dawn gedaan worden door Michiel Glas. De twee zangeressen van A New Dawn zijn erg interactief met de band, maar ook met het publiek, wat het geheel toch altijd weer een tikje leuker maakt.

dag 1 - The Dreamside
Het Rotterdamse The Dreamside heeft vooral veel tijd nodig voor hun ego, en doen er daarom rustig drie kwartier over om te soundchecken. Tegen de tijd dat ze eenmaal beginnen, had eigenlijk de volgende band al op het podium moeten staan. Ondanks dat voldoen ze wel aan de verwachtingen die men het afgelopen jaar heeft kunnen kweken, is hun setlist op beide dagen hetzelfde – en bestaat uit een mix van voornamelijk nieuwe, maar ook wat oudere nummers van Spin Moon Magic. Vooral de oudere nummers zijn interessant, omdat die herkend worden door het publiek.

dag 1 - Stream Of Passion

Als afsluiter krijgen we Stream Of Passion voor de kiezen. Dit is de melodische metalband van Marcela Bovio en ooit begonnen door de muzikale duizendpoot Arjen Lucassen. De Tilburgers weten gelukkig uiteindelijk de ruimte vrij vol te krijgen, wat je van de andere bands beslist niet kon zeggen. Wederom is er een mix van voornamelijk nieuwe nummers, maar vooral de oudere nummers kunnen worden meegezongen. Het zestal blijkt een waardige headliner voor vandaag.

Over het algemeen heeft Mystic Fair zeker voor een geslaagde line-up gezorgd, alleen is de opkomst akelig rustig. Voor het volgende jaar zou ik de organisatie aanraden om het beter te promoten, want naast het lage bezoekersaantal, valt er eigenlijk weinig op te merken.