William Fitzsimmons @ Paradiso, Amsterdam

Door Marcel Kamphuis 27 augustus 2009 Reacties staat uit voor William Fitzsimmons @ Paradiso, Amsterdam

williamfitsimmonsroarEn mocht je na de tegenvallende show van AFI in de Melkweg nog wat troost zoeken, dan is daar William Fitzsimmons in Paradiso. De populaire singer-songwriter staat namelijk tegen middernacht geprogrammeerd in het oude kerkgebouw. Dit in de bovenzaal, beneden zou namelijk The Riverboat Gamblers spelen, maar de punkrockers zeiden echter af. Waardoor de uitverkochte show van Fitzsimmons eigenlijk ook gewoon naar een veel toegankelijker tijdstip verplaatst had kunnen worden. Maar helaas.

Niet alleen door de kleine zaal en de hoeveelheid toeschouwers is het erg intiem, maar ook door de droevige muziek van de Amerikaan. Hij is opgevoed door twee blinde ouders, heeft veel ruzies gehad en overwonnen en is onlangs gescheiden. Dit blijken de belangrijkste onderwerpen voor zijn nummers. Omdat zijn teksten erg veel donkere onderwerpen kennen – en door vele als depressief zullen worden ervaren – laat hij de opgebouwde spanning, regelmatig verdwijnen door een flauwe grap te maken. Grappen over spontane gebeurtenissen in het publiek, maar vooral over zijn baard. Zo laat hij ons weten dat zijn extreem lange baard er eigenlijk puur is omdat hij te lui is om zich te scheren.

Het album The Sparrow and the Crow ziet in Nederland pas in oktober het licht, een plaat die compleet over zijn eigen echtscheiding gaat, met een mus en kraai als metafoor. Een periode die hij niemand aanraadt, maar toch vertelt hij er erg veel van geleerd te hebben. De plaat is in zijn thuisland reeds uitgebracht en is ook makkelijk op het internet te vinden. Hierdoor klinken de nieuwere nummers tevens herkenbaar in de oren. Bij deze zijn op het album ook vrouwelijke vocalen te horen, maar die blijven live helaas uit. Natuurlijk hoeft het niet exact als op de plaat te klinken, maar het maakt de nummers toch iets minder sterk.

Helaas blijkt het publiek zich moeilijk te kunnen concentreren en hoewel er voorin aandachtig wordt geluisterd, lopen andere regelmatig naar de bar voor drinken of een praatje. Vaak vragen singer-songwriters of de bar gesloten mag worden tijdens het optreden, maar hier blijkt Fitzsimmons nog iets te sociaal en bescheiden voor. Iets wat we van het publiek niet kunnen zeggen. Na een toegift en oneindig veel bedankjes verlaat hij het podium. Dit om het overmorgen in Den-Haag en in november in Utrecht, nog even over te komen doen. Naast een goede muzikant, blijkt hij ook een erg goede entertainer, waardoor zijn optredens zeker een aanrader zijn.

Je kunt geen reactie achterlaten.