Winds of Plague – The Great Stone War

The Great Stone WarOriginele deathcore, passen die twee woorden wel in één zin? Het antwoord is volmondig ja. Winds Of Plague is één van die bands die het vooroordeel over het genre weerlegt. Alhoewel het uiterlijk van de band zich niet direct in het voordeel zet, werd in 2008 vriend en vijand verrast door het debuut Decimate The Weak. Het was nieuw hoe de band zware mosh met een ietwat gothic gevoel wist te combineren door de inbreng van keyboards en de herkenbare solo’s.

The Great Stone War is het nieuwe album van de band, waarin te horen is dat de band gebleven is bij de zo geliefde stijl van Decimate The Weak. Het is een conceptmatig album, in dit geval beschrijft Winds of Plague de ondergang van de aarde zonder hedendaagse artillerie. Dit gevoel wordt op The Great Stone War ondersteund door de keyboards.

Toch zijn er een aantal dingen aan het geluid die zijn veranderd, zoals de solo’s. Waren het bij Decimate The Weak de solo’s die een dikke stempel drukten op de muziek, zijn dat nu voornamelijk de breakdowns en het zware gitaarwerk. Maar zo nu en dan laat de gitarist zien wat hij kan. In het nummer ‘Battle Scars’ laat hij zien dat hij nog aardig kan soleren. Een aanrader is vooral het nummer erna, ‘Chest And Horns’, waar vernuftig gebruik gemaakt wordt van Nile- rifjes en zware breakdowns die het einde van de aarde voorspellen.

In een zee aan overbodige, originele, overgeproduceerde en nietszeggende muziek weet Winds Of Plague zich duidelijk staand te houden. Te horen is dat ze niet te weinig veranderd zijn, maar ook niet teveel zodat het eigen gezicht voldoende behouden wordt.

Score: ★★★★☆