Alestorm – Black Sails At Midnight

Door Ben van Kempen 29 augustus 2009 Reacties staat uit voor Alestorm – Black Sails At Midnight

23546Eind mei bracht Alestorm zijn tweede album uit. De cover laat al snel zien waar deze band voor staat, namelijk piraten. Alestorm maakt namelijk pirate metal. Het genre is ontstaan door de legendarische band Running Wild dat dit jaar zijn laatste optreden gegeven op het uitverkochte festival Wacken Open Air in Duitsland. Running Wild stond bekend om het piratenthema dat zij consequent handhaafden en vormden daarmee het vlaggenschip voor het genre.

Met onder andere de nieuwe act Swashbuckle is het nu aan de Schots-Ierse act Alestorm om het imago van piraten te vertegenwoordigen tussen de alle immer populaire folk metal acts. Op het recentelijk uitgekomen Black Sails At Midnight volgen ze daarbij dezelfde formule als op hun debuut. Die formule bestaat uit melodie?n die doen denken aan de muziek die vroeger in havens werden gespeeld, maar dan op hoge snelheid, gebracht met een rauwe stem met een Schots accent en teksten vol humor. Alestorm is dan ook ge?nspireerd op het geromantiseerde idee van de piraat zoals ze bijvoorbeeld worden neergezet in de films van Pirates of the Caribbean. De historisch correcte piraat wordt dan ook grotendeels genegeerd– en dat is maar beter ook, want anders zouden we nooit zo’n prachtige cover hebben waar zelfs een piratenrat op staat.

Black Sails At Midnight staat vol met instant meezingers. Zo is het nummer ‘To The End Of Our Days’ een langzame ballad waarbij je de meezingende zeemannen bijna letterlijk voor je ziet. Maar ook bij het nummer ‘Keelhauled’, wat een razendsnel nummer is over wat er met opstandige zeemannen op een piratenschip gebeurt, is het pakkende refrein alom aanwezig. Kortom, de heren slagen erin om het hele album vanaf het eerste luistermoment aantrekkingskracht mee te geven door de makkelijk te volgen refreinen, die merkwaardig genoeg niet eens heel snel vervelen. Misschien komt dit dat de teksten van Alestorm nog best origineel zijn – en dit gecombineerd met een unieke humor. Neem dit voorbeeld uit het nummer ‘Pirate Song’: “We lived every day / With the noose of the hangman a hair’s breadth away / And If I could go back and make my amends / I’d make all those mistakes again / I’d kill every last one of those bastards, my friend”.

Alestorm is ergens natuurlijk gewoon één grote grap, maar desondanks brengen ze dit nog bijzonder professioneel. Gitaarsolo’s en keyboardsolo’s wisselen elkaar af of ondersteunen elkaar, en allemaal liggen ze goed in het oor. Het grootste probleem waar Alestorm mee kampt is het soms krampachtige thema waar ze niet vanaf wijken. Er komt namelijk een moment dat het concept een beetje vermoeiend wordt, en op dat moment gaat het album waarschijnlijk al snel stof verzamelen.
De enige vraag die dan ook overblijft is of het idee van piratenmuziek aantrekkelijk genoeg klinkt. Als dat zo is, dan zal Alestorm toch zeer goed bevallen, want als er een band is die de zwarte vlag van Running Wild op de juiste manier weet te zwaaien, dan is het Alestorm. Aan de andere kant, als het idee je toch vanaf het begin al een rilling bezorgde: dat is jouw probleem scurvy dog, als je overboord gegooid wordt en Alestorm alles wat je lief heeft plundert! Geniet van dit album – pak de rum er dus maar bij als Alestorm op de Paganfest tour ook ons landje bezoekt!

Score: ★★★½☆

Je kunt geen reactie achterlaten.