Slipknot – 10th Anniversary Edition cd+dvd

Door Twan Scheffers 29 augustus 2009 1

SlipknotMocht je nog nooit van de band Slipknot hebben gehoord, stop maar vast met lezen. Deze uitgave is er namelijk eentje voor de echte fans. Het zit namelijk als volgt in mekaar. Op 09-09-09- draai het om en er staat 06-06-06, wat een toeval- bestaat het debuutalbum van deze negen mannen exact tien jaar. Reden voor iets speciaal, reden om iets terug te geven aan de fans ook wel maggots genoemd. Dit gebeurt in de vorm van een heruitgave van het debuutalbum waarop enkele remixes te vinden zijn. Ook is er een dvd toegevoegd met het volledige optreden van Slipknot op Dynamo 2000, een documentaire van vijftig minuten lang plus de videoclips die bij het album Slipknot horen.

De videoclips spreken voor zich. ‘Wait And Bleed’, ‘Spit It Out’, ‘Surfacing’ en een geanimeerde versie van ‘Wait And Bleed’ zijn op de dvd te vinden. Het optreden wat Slipknot op Dynamo gaf bevindt zich ook al enkele jaren op internet. Mocht je hierbij zijn geweest, dan neem ik aan dat je dit al even hebt opgezocht. Desalniettemin is het leuk om te zien dat er toen nog volop reclame werd gemaakt voor sigarettenmerken. De grote Samson doeken naast het podium bewijzen maar weer eens dat we in een andere tijd leven en ons niet zomaar iets laten aansmeren.

De documentaire bestaat uit vijf a zes verschillende shows waarvan steeds korte stukjes langskomen. Hier tussenin bevinden zich idiote momenten die ‘The Nine’ hebben meegemaakt tijdens hun eerste tour rondom het album Slipknot. Dat de openingsscene bestaat uit een drie minuten lang kotsende Sid mag al genoeg zeggen over de rest van de vijftig minuten. Zo wordt er genoeg alcohol genuttigd, handtekeningen uitgedeeld, joelende fans die voor de concertzalen in grote getallen staan te wachten gefilmd, gaan de heren op een fotoshoot en wordt er iemand neergeknald met een tasergun. Het enige opvallende aan de documentaire is het feit dat ‘The Nine’ vele malen te zien zijn zonder masker. Maar zelfs dit wordt tegenwoordig al normaal bevonden.

Ook de remixes zijn overbodig. Niemand zit te wachten op het vervormen/verneuken van ‘Slipknot-klassiekers’. Het enige leuke detail is dat de nummers ‘Purity’ en ‘Get This’ nu ook zijn opgenomen in de tracklist.

Dus mocht je fan zijn, kopen die handel. Wilde je altijd nog het album Slipknot van Slipknot aanschaffen, schaf dan deze aan gezien het feit dat je hier voor vier euro’s meer er een dvd bij krijgt. Mocht je Slipknot niet meer boeiend vinden, of alleen het nieuwere materiaal leuk vinden, laat deze 10th Anniversary Edition mooi in de schappen liggen voor een echte maggot.

Deze uitgave krijgt geen rating. Dit omdat het duidelijk moge zijn dat dit- hoe afgezaagd het ook klinkt, er een voor de liefhebbers is. Dat het debuutalbum van Slipknot enkele brute nummers kent weet iedereen al.

Eén reactie »

  1. Von Brian 18 januari 2010 om 04:57 -

    Eerste CD zijn 10 jaar reeds mensen was ik in middelbare school toen dit uit kwam en de mensen de sprongkostuums met de streepjescode droegen. Goed als u het nooit controle het uit hoort. Soms hebt u enkel ????n of andere koningen Kottenmouth, Heuvel of South Park Mexicaan van de Cipres nodig Maar dat is als u van rapporteur houdt. Indien Hellyeah en Damageplan zijn hij hoorde.