Fuck Buttons – Tarot Sport

Fuck ButtonsOngeveer anderhalf jaar geleden bracht Fuck Buttons haar debuut Street Horrrsing uit op het gerenommeerde ATP-label. De plaat werd gauw opgepikt en kon vrijwel overal op positieve reacties rekenen. De muziek van het duo is verdraaid lastig te omschrijven, maar experimentele noisetronica komt misschien enigszins in de buurt, maar dan met drones etc.

Enfin, nu is dus de opvolger uit. Het schijfje heet Tarot Sport en telt zeven nummers. Er wordt geopend met ‘Surf Solar’, waarvan de band eerder al een edit-versie online gezet had. Fans zullen track twee ook wel herkennen, ‘Rough Steez’ wordt al een behoorlijke tijd door de band live in uitvoering gebracht. Met zijn pakkende synthloopje zou je het voor de Fuck Buttons-standaard bijna een hitje kunnen noemen. Het nummer wat daarop volgt heet ‘The Lisbon Maru’ en lijkt vrij veel op opener ‘Sweet Love For Planet Earth’ van het debuut. Echter onderscheidt ‘The Lisbon Maru’ zich door verfrissende percussie. ‘Olympians’ klinkt vervolgens weer heel erg als een track die ook op het debuut had kunnen staan: bezwerende orgels en lekkere laidback percussie op een bedje van noise (hoor ik daar nou een koebel?). Naar het einde toe bouwt het nummer wat af om op het eind nog eens met een heerlijke bak herrie te komen.

Het hoogtepunt is op dit album bewaard tot de laatste track. ‘Flight Of The Feathered Serpent’ is een track die ook al een tijdje bekend is van optredens en is van begin tot eind een emotionele achtbaan met onmogelijk te omschrijven geluiden. Dit moet je zelf horen en ervaren.

Wat gaandeweg het album opvalt is dat het typische geluid van de band is gebleven, terwijl de plaat een stuk toegankelijker is dan het debuut, wat af en toe een stevige kluif kon zijn. Waar het debuut vooral veel drones bevatte en één nummer met een beat eronder had, krijgt bijna elk nummer van Tarot Sport ondersteuning in de vorm van een kickdrum, waardoor de concentratie beter is vast te houden. Daardoor is Tarot Sport een nog betere plaat geworden dan Street Horrrsing en zal deze waarschijnlijk hoog in veel jaarlijstjes terechtkomen. In ieder geval in het mijne.

Score: ★★★★½