Mystery Land 2009 @ Floriadepark, Vijfhuizen

mysterylandSinds 1993 vindt elk jaar aan het eind van de zomer Mystery Land plaats. Het oudste dancefestival van Nederland veranderde van housefeest naar een festival met verschillende stijlen dansmuziek. Ook dit jaar is het voormalig Floriade-terrein weer volgepropt en kunnen dansliefhebbers vanuit het hele land naar hartenlust tekeergaan.

Op de plek waar eigenlijk Felix Da Housecast zou optreden staat nu een gekke, langharige Amerikaan. Het is Steve Aoki die als vervanger zijn kunstjes mag vertonen in de RAUW stage. De electro dj weet met opener ‘Warp 1.9’ de toon gelijk te zetten en de mensen die nog niet waren overtuigd stromen de tent binnen. De druktemaker staat bekend om zijn performance en pakt regelmatig de microfoon om al schreeuwend het publiek op te zwepen. Naast de nieuwe single ‘I’m In The House’ komt klapper ‘Helicopter (Weird Science Remix, Feat. Peaches, With Bloc Party)’ voorbij die de voetjes goed van de vloer laten gaan. De festivalgangers lijken er geen genoeg van te krijgen en na een uur is het dan ook een domper dat de set er alweer op zit.

mysteryland1

Ondertussen wordt er bij de Q Dance stage gestampt op Tatanka. Het wandelen tussen de verschillende podia gaat traag en wekt na een paar uur behoorlijk wat irritatie op. De sfeer onder het publiek is ook niet altijd even vriendelijk te noemen, maar dat is iets wat je bij dit soort festivals op de koop toe moet nemen. Toch lopen er genoeg kleurrijke figuren rond en is het geen probleem om met de meeste bezoekers een gezellig praatje te maken.

In de Oi! stage is het tijd voor Kromestar. De dubstep lijkt op Mystery Land weinig aanhang te hebben. In een kleine loods die blauw staat van de rook staat een handjevol mensen te bouncen op de relaxte beats, maar echt vol wordt het niet. Als we later buiten staan toe te kijken loopt 90 procent van de mensen binnen een halve minuut weer de bunker uit. Een gemiste kans.

mysteryland2

Bovenop de Big Spotters Hill kunnen mensen voor 70 euro een sprong in het diepe wagen, vlak naast de Thunderdome stage. Breakcore dj Bong-Ra laat de heuvel schudden op zijn grondvesten en bewijst dat hij hier thuishoort. De avond begint te vallen en aan de koppen te zien is niemand meer fris. Toch wordt er nog uren door gefeest en blijft het bijna de hele dag droog, alleen ‘s avonds laat hoost het flink. Hoewel de meeste mensen zichtbaar genoten, kan je wat mij betreft beter naar Dance Valley of wat kleinschalige dancefeesten gaan, daar heb je toch meer waar voor je geld.

mysteryland3