T?r – By The Light Of The Northern Star

cover_36291582009In de Noordse mythologie staat T?r voor de god van de gerechtigheid. Het is echter ook de naam waaronder een folk/viking metal band al ongeveer een decennium lang muziek maakt. De band, komend van de Faer?er eilanden die een autonome staat binnen Denemarken vormen en tussen Scandinavi? en IJsland liggen, heeft eind Mei zijn vijfde studioalbum uitgebracht onder de titel By The Light Of The Northern Star. Dat de band de clichés niet schuwt is al vanaf de cover te zien, waarop simpelweg een Viking met een zwaard in zijn handen is afgebeeld, en dat is te horen ook.

Al vanaf het eerste nummer is er weinig fantasie qua teksten. Het nummer spoort aan om de hamer van de heidenen, wat een soort geuzennaam op het album blijkt te zijn, hoog in de lucht te houden. Bij de nummers later op het album is het hetzelfde verhaal met titels als ‘By The Sword In My Hand’ en ‘Hear The Heathen Call’. Er zijn nummers waar de situatie beter is, maar dat is bij de nummers waarop gezongen wordt in het Faer?ers en dan komt het idee pas over als de vertaling wordt bekeken. Op deze nummers, ‘Tróndur i G?tu’ en ‘Turi? Torkilsdóttir’ komt de inspiratie direct uit Noordse mythologie en folklore wat eigenlijk veel intrigerender is om naar te luisteren. Het is jammer dat de band eigenlijk niet alleen maar dit soort nummers maakt. Het is ook te merken dat de vocalen op deze nummers nog wat beter tot hun recht komen in tegenstelling tot de Engelse nummers, dus T?r zou eigenlijk nog meer moeten teruggrijpen op deze invloeden, zoals ze ook instrumenteel doen.

Muzikaal gezien komt de inspiratie namelijk vrij consequent uit traditionele bronnen. Eeuwenoude melodie?n uit Noorwegen, Zweden, Finland, Ierland en natuurlijk de Faer?er zelf staan aan de basis van alle nummers behalve ‘Hold The Heathen Hammer High’ en ‘Northern Gate’. Nadat dit gecombineerd is met het consistent goede soleerwerk met de gitaar is er sprake van muziek die werkt op formules die al eeuwenlang een bewezen kracht hebben, maar een extra vibe hebben opgepakt door het contact met metal. Dit is de manier waarop T?r origineel is in de folk/viking metal, aangezien veel andere acts zoals Turisas en Amon Amarth niet op deze manier hun muziek schrijven. Het gebruikt traditionele elementen, maar smeedt deze in een nieuwe vorm die de energie alleen maar versterkt.

Waar de band ook punten mee scoort, is de manier waarop de zang met meerdere vocalen tegelijkertijd een gevoel van kameraadschap kweekt, zoals hooligans zingen bij een voetbalwedstrijd. Of misschien is het beter het direct te vergelijken met het idee van Vikings op oorlogspad. Dit zal live waarschijnlijk veel weerklank hebben, maar ook op By The Light Of The Northern Star komt het zonder een meezingend publiek uiterst goed over.

Het ontbreekt het album voornamelijk aan wat betere teksten hier en daar, wat makkelijk opgelost had kunnen worden als de heren zich nog wat meer verdiept hadden in de wereld waar ze juist zo voor willen staan. Dat is jammer, maar ondanks dit slaagt de band er wel in om een muzikaal kijkje te geven in de pracht van hun Scandinavische historie.

Score: ★★★★☆