Beatstad Festival, zaterdag 29 augustus

beatstadroarNa een onrustige nacht wat betreft het weer, vindt vandaag het Beatstad Festival voor de vijfde keer plaats. Het festival is ooit begonnen als festival voor alleen Den Haag om het jubileum van de koningin te vieren, maar nu is het groter dan ooit en nog steeds drukbezocht door duizenden Hagenezen. Ook is Den Haag War Child City en daarom staat Beatstad in het teken van War Child. Ondanks het slechte weer dat voorspelt was, begint het vandaag gelukkig droog.

DSC00110

Helaas voor Rigby, de opener van het festival, is het nog erg rustig. Al snel breeks de zon door en staat zanger Christon met zijn zonnebril op te zingen. Met hun toegankelijke rocknummers krijgen ze toch het publiek wel aan het dansen, maar niet zoals Miss Montreal. Ondanks het feit dat ze erg ziek is, staat ze toch op het podium. Ze geeft toe dat het niet van harte gaat, maar het is niet te horen. Aan het begin van het optreden staat ze veel stil, maar ook dat wordt minder naarmate de tijd verstrijkt. De zon en alle mensen op het malieveld doen haar toch goed, meent ze. Met nummers als ‘Seven Friends’ en ‘Just A Flirt’ heeft ze vooral de voorste rijen aan het zingen, maar daar achter zitten de meeste mensen nog.

DSC00555

Na de populaire liedjes van Miss Montreal, gaan we over naar de jazzy Alain Clark. Vooral de nummers ‘Blow Me Away’ en ‘This Ain’t Gonna Work’ slaan aan en al snel staat het veld te dansen, in plaats van lui in het zonnetje te zitten. Ook komt zijn vader, Dane Clark, Beatstad nog even vereren met zijn bezoek, en samen zingen zij ‘Father And Friend’, het bekende emotionele duet tussen vader en zoon.

DSC00773
De in Den Haag bekend geworden band Stereo is het product van het programma Rock Nation. Na een lange zoektocht naar goede muzikanten, is daar deze rockband uit gekomen. Zo zijn ze natuurlijk de perfecte band om op een Haags festival te staan. Ook zijn ze de meest rockende band op Beatstad vandaag. Met haar opvallende glimbroek trekt Astrid Kunst, de zangeres, de aandacht en het hele veld springt met haar mee tijdens de hits ‘Last Forever’. Ook bij ‘Unexpected’ kregen zij veel bijval.

DSC00813
Ook uit deze regio, is VanVelzen, een Delftenaar die beroemd is geworden door zijn optredens in Crazy Pianos in Scheveningen. Ondanks de problemen met het uitvallende licht, speelt de band gewoon door. Al de bekende nummers worden gespeeld, van oud tot nieuw. Van de vorige tour was er een dansje over gebleven, voor ‘Baby Get Higher’. Zo staat het hele malieveld een gek dansje te doen en het refrein mee te zingen. Het is inmiddels al een vrolijke boel geworden, dit ter voorbereiding voor de hoofdact en afsluiting van vandaag.

DSC01136
Vooral tijdens Keane is de interactie erg groot. Deze inmiddels beroemde Britten hadden dit jaar de rol van internationale act op Beatstad. Zanger Tom Chaplin gaat gezellig wat dichterbij het publiek staan, omdat hij ‘dichtbij de Nederlanders wilt zijn’. Het is voor hen de eerste keer in Den Haag, maar het is ze bevallen. Al hun liedjes worden meegezongen, mede omdat het de hoofdact was, en dit duidelijk is waarvoor de meeste mensen gekomen zijn. Ook zijn hun nummers natuurlijk erg bekend van de radio en daarom komen ‘Bedshaped’ of ‘Somewhere Only We Know’ iedereen wel bekend voor. Wat het precies is, dat Keane zo succesvol maakt, kan niemand zeggen, maar het is in elk geval zeker dat ze Den Haag voor zich gewonnen hebben. Bij binnenkomst werden vandaag rolijke rode lichtjes uitgedeeld, Tom vraagt om deze allemaal in de lucht te doen. Dit om wat sfeer te cre?ren, dit leverde een heel mooi beeld op, wat vanaf het podium helemaal spectaculair moet zijn geweest.

DSC00591
De vijfde editie van het festival is er wederom een met een geslaagde line-up. Er waren korte wachttijden, wat natuurlijk ook altijd erg fijn is voor de fans. Wel is het wat jammer dat de bands in het begin niet zo veel publiek trekken, maar het maakt het wel makkelijker om een goed plekje te vinden, als je wat meer vooraan wilt staan. Ook is het festival erg gezellig, en niet erg groot. Voor degenen die op het laatste moment tóch nog willen gaan, zijn er zelfs kaartjes aan de deur te koop. Wat mij betreft is dit een traditie die ze nog flink wat jaren voort mogen zetten! Leve de koningin!