Ilse DeLange – Live in Ahoy dvd

0602527154213In navolging van het enorme succes van de cd Incredible gaf Ilse DeLange op 21 maart van dit jaar voor het eerst in haar carriere een concert in de Rotterdamse Ahoy. Deze show is opgenomen op zowel beeld en geluid en wordt uitgebracht op cd en dvd, onder de logische titel Live in Ahoy.

De Live in Ahoy dvd begint in het donker, met veel geflits van mobiele telefoons en andere camera’s in het publiek. Tijdens de beginklanken van ‘Broken Girl’ en onder luid gejuich van een volgepakte Ahoy betreedt Ilse het podium. Ilse is tussen de nummers door zichtbaar emotioneel en voor ‘World of Hurt’ zegt ze dan ook het “Super te gek” te vinden om eens in Ahoy te staan. Op dit moment is ook de reusachtige ‘catwalk’ zichtbaar, welke van het begin van het podium door bijna de gehele lengte van de zaal loopt.

Als een echte performer maakt ze ook serieus gebruik van deze catwalk. Niet dat ze het publiek anders niet bereikt, want ze is zeer goed bij stem op deze dvd, maar het geeft ook nog eens een heel mooi plaatje; zo’n lange witte catwalk te midden van een donkere zaal. Ook de achterwand is in de breedte van de catwalk wit en zelfs op het plafond lopen de witte catwalkplaten door. Dit zorgt er dus voor dat de band van Ilse op een zwart wit podium staan, tevens de kleuren waarin de bandleden gehuld zijn.

Het witte gedeelte op de achterwand wordt ook gebruikt om beelden op te projecteren, iets wat op de dvd ook goed voor elkaar is. De show schijnt opgenomen te zijn met niet minder dan zestien camera’s en dat zie je er ook aan af. Prima beeldwerk en invalshoeken en er wordt goed en op het juiste ogenblik geswitcht van camera, heel fijn geregisseerd! Ook het geschakel tussen Ilse en drummer/vriend Bart Vergoossen, je wordt bijna jaloers als je die twee tijdens het spelen naar elkaar ziet kijken.

Overigens is het een genot om Ilse DeLange op deze dvd aan het werk te zien. Ze straalt, misschien wel als nooit te voren, en ze heeft er net als d’r band zichtbaar zin in. Ook audiotechnisch valt er niets te klagen over deze live dvd. Het klinkt “flawless” en voelt tegelijkertijd niet klinisch aan. De dvd bevat niet alleen eigen werk, onder andere de klassieker van John Hiatt, ‘Have A Little Faith In Me’, ZZ Top’s ‘Sharp Dressed Man’ en ‘Stuck In The Middle With You’ van Stealers Wheel staan op de dvd. Laatste nummer zou overigens voor Tarantinofans bekend in de oor moeten klinken.

Al kijkende en luisterende kruipt er toch langzaam het gevoel naar binnen: ‘Balen dat ik daar niet bij was!’ De dvd is een aanrader voor iedereen die dit geval had of heeft, maar ook voor iedereen die er bij was op 21 maart. Live in Ahoy wordt uitgebracht op dvd, op dvd + cd met concert hoogtepunten en op dvd + 2 cd, met daarop het gehele concert. Overigens vindt op 1 november de aftrap plaats voor Ilse DeLange’s clubtour, waar wij van ROARezine hopelijk ook bij zijn!

Score: ★★★★☆

Tracklisting dvd:

 • 1. Broken Girl
 • 2. We’re Alright
 • 3. World Of Hurt
 • 4. Livin’on Love
 • 5. I Still Cry
 • 6. When We Don’t Talk
 • 7. Flying Blind
 • 8. Sister Golden Hair
 • 9. I’d Be Yours
 • 10. Heavenless
 • 11. Fall
 • 12. Have A Little Faith
 • 13. Stuck In The Middle
 • 14. Love Won’t Hide
 • 15. Pirate Of Your Soul
 • 16. Puzzle Me
 • 17. Sharp Dressed Men
 • 18. The Other Side
 • 19. Miracle
 • 20. The Great Escape
 • 21. I’m Not So Tough
 • 22. I Love You
 • 23. So Incredible