Iwrestledabearonce – It’s All Happening

IWABOIAHHet vijfkoppige Iwrestledabearonce staat bekend om hun vele tempo en zelfs genrewisselingen. De band heeft via het internet (Myspace!) en de release van een gelijknamige EP in 2007 al een redelijke fanbase opgebouwd, vooral in de States. In Europa kennen we de band meer van horen zeggen, en van de videoclips van ‘Tastes Like Kevin Bacon’ en ‘Ulrich Firelord: Breaker of Mountains’, inclusief Inspector Gadget breakdown.

Met hun nieuwe tien-track cd, It’s All Happening wil de band ervoor zorgen om in Europa die fanschare eens uit te bouwen. Genoeg ingredi?nten zijn hiervoor aanwezig, maar of het vijftal uit Shreveport, Louisiana de verwachtingen waar kan maken? Met ‘You Aint No Family’ knallen ze er in elk geval goed in. Vocaliste Krysta Cameron laat binnen het halve minuut al beide uitersten van haar vocale ‘range’ horen aan de luisteraar: van monsterlijke screams naar zeurderige cleane vocals.

De band staat bekend om z’n interludes midden in de songs en ook dit wordt meteen tijdens het eerste nummer naar voren geschoven. Ze worden gelabeld als een avantgarde metal band, maar ook genres als jazz, swing, electronica, metalcore en zelfs country zijn van toepassing op het vijftal. Op deze plaat staat de album versie van ‘Tastes Like Kevin Bacon’, het enige herkenningspunt. Maar ik moet zeggen, dat ik de videoversie toch wat fijner vond.

Desalniettemin is dit nummer een van de vele hoogtepunten van deze plaat. De over the top synth’s in ‘White Water In The Morning’ bijvoorbeeld, of de brute riffs van de intro van ‘Danger In The Manger’ en de vocal-changes in hetzelfde nummer. Het filmische van ‘I’ m Cold And There Are Wolves After Me’, de titel van ‘The Cat’s Pyjama’s’ en zo kunnen we nog even doorgaan.

Punt is, over de gehele plaat is nagedacht, wat te denken van de albumcover, bijna nog drukker dan de muziek zelf. De vele verzorgde intro’s en uitgebreide interludes. Vocaal doet Krysta Cameron tijdens de cleane zangpartijen bij vlagen wat denken aan Sandra Nasic van Guano Apes, iets wat totaal geen schande is. De tweede helft kent wat meer electronisch geneuzel, wat te denken van de intro’s van ‘The Cat’s Pyjama’s’ en ‘Black-eyed Bush’, waarna de band It’s All Happening kneiterhard afsluit met ‘See You In Shell’. hier zijn we in elk geval fan!

Score: ★★★★☆