Polar Bear Club – Chasing Hamburg

Chasing HamburgWaar nog geen jaar geleden Sometimes Things Just Disappear op mijn deurmat viel en ik naar aanleiding daarvan een interview had met zanger Jimmy Stadt, is Chasing Hamburg zojuist ook op mijn deurmat geland. En het volgende interview is gepland. Kortom het nieuwe album van de punk, emo, posthardcore band Polar Bear Club is uit en dat is wel een vreugdedansje waard toch?

Het eerste dat opvalt aan Chasing Hamburg is dat de rauwheid die in Sometimes Things Just Disappear erg sterk naar voren kwam verdwenen is. Het schijfje heeft een veel zachtere en zuiverdere aanpak dan zijn voorganger . Polar Bear Club heeft flink aan de weg getimmerd op dit gebied en het is zeker een grote vooruitgang.

Het tweede nummer van het album, ‘Living Saints’ is een nummer voor familie en vrienden. Althans, daar lijkt het op: “All my friends are living saints” is een vaak terugkerende zin in dit nummer. In het interview eerder dit jaar met Jimmy Stadt, de zanger van Polar Bear Club had, liet hij mij al weten dat vrienden en familie een grote inspiratiebron zijn voor de band. In dit nummer hebben ze dat mooi verwoord.

‘The Old Fisher Burial Ground’ klinkt erg rustig en Jimmy zijn stem is daarnaast heerlijk zuiver. De teksten van de nummers zijn zoals altijd weer scherp en soms heerlijk vaag, maar dit nummer springt er tussenuit. Met de openingszin: “There is always playing music near the fountain, but I’ve never seen the band” was ik wel erg verrast. Iets dat je niet zo snel zou verwachten bij de titel: ‘The Old Fisher Burial Ground’.

Polar Bear Club heeft veel optredens gegeven in de tijd tussen Sometimes Things Just Disappear en Chasing Hamburg. Ze zijn bijvoorbeeld in de Melkweg geweest in het voorprogramma van The Gaslight Anthem. Al dit touren heeft gezorgd voor een flinke vooruitgang die goed hoorbaar is. Helaas zijn ze nog vrij underground en verder dan het voorprogramma zullen ze hier in Nederland nog niet komen. Maar de vooruitgang is geboekt, en met de huidige tour zullen ze zeker nog stof doen opwaaien. Helaas wordt Nederland hierbij overgeslagen. Het is misschien cliché om te zeggen dat we deze band in de gaten zouden moeten houden. Daarom zeg ik het ook niet, maar ik hoop dat je het wel doet.

Score: ★★★★½