The Devil Wears Prada

thedevilwearspradaroarThe Devil Wears Prada is goed bezig, en dan doelen we niet op die vreselijke film met Meryl Streep, maar op de gelijknamige band. Het zestal heeft overigens ook erg weinig met het Italiaanse fashion label, aan de promofoto’s te zien zijn ze meer van de bandshirtjes en skinny jeans. Helaas moeten we het de komende tijd vooral met hun foto’s en videoclips doen, want live kunnen we ze namelijk nog niet aanschouwen. Wij trokken de jongens dan ook even aan hun lang gestijlde haren om ze hier op aan te spreken.

Opvallend aan de band is vooral James Baney, hij speelt keyboard, synth en piano. Iets wat je niet vaak ziet in een metalcore-groep, maar wanneer je wilt opvallen, moet je iets geks doen. De jongens zien dit zelf totaal anders. “De keyboards zijn even belangrijk als de gitaren, zang en drum. Ik zou het niet zien als een extra element, het is gewoon allemaal even The Devil Wears Prada.” Toch is het instrument ook in het nieuwe With Roots Above and Branches Below

een uitschieter. “Het nieuwe album is eigenlijk alles wat we altijd al hebben gedaan, nu enkel iets volwassener en minder elementair. We zien het echt als ons beste album, gevuld met onze beste nummers en zijn hier er erg trots op.” Ook de buitenwereld kan dit blijkbaar beamen, want ze zijn onlangs getekend door platenmaatschappij Ferret Records, wat volgens de band totaal geen invloed heeft gehad op het studieproces. “We vinden het geweldig bij Ferret, en de belangrijkste reden dat we hier zitten is omdat ze zich juist niet met ons bemoeien. Ze hebben totaal geen inspraak bij onze beslissingen noch tijdens het schrijven van nieuw materiaal.”

Hoewel de heren openlijk en trots Christelijk zijn, valt het in de teksten erg mee met het uiten hiervan. “We hebben op het nieuwe album wel een aantal nummers die overduidelijk over God gaan, maar we zijn eigenlijk gewoon zes jongens die allemaal in hetzelfde geloven. Verder niks geks.” Wel opvallend is dat een nieuw nummer op het populaire computerspel Hero World Tour terecht is gekomen. “We zijn hier simpelweg gewoon voor gevraagd. We zijn allen zeer blij met het resultaat, we worden nu wereldwijd voorgesteld aan nieuwe fans. We speelden het spel zelf ook regelmatig toen het net op de markt kwam, het is echt ontzettend verslavend.” De eerste single van het nieuwe schijfje is even opvallend. Dit is namelijk “Danger: Wildman”, waar tevens zanger Trevor Wentworth (Our Last Night) te horen is. Waarom niet een single wat echt enkel jullie band uitstraalt? “Hier ligt eigenlijk geen diepe gedachtenis achter. Trevor maakt toevallig deel uit van het nummer wat wij hebben uitgekozen als eerste single. Meer dan dat is het eigenlijk niet. Het is misschien wel een beetje apart inderdaad, maar ik zie het niet echt als groot probleem.”

De band heeft niet alleen tientallen profielen op muzieksites, maar is ook veelvuldig op YouTube te vinden. Dit met veel making-off videos. “Ik denk dat fans graag zulke dingen zien van hun favoriete bands, we hebben het niet overdreven aangepakt. Maar gewoon soms een kleine update vanuit de studio leek ons erg leuk. Je moet het je niet te glamoureus voorstellen hoor.” Het is duidelijk dat ze veel gebruik maken van nieuwe mediatechnieken en blijkbaar werpt het zijn vruchten af.

Samen met Enter Shikari staat de band veelvuldig geprogrammeerd in Groot-Britannie en ze kunnen niet wachten op de eerste datum. “We zijn erg enthousiast over die tour. Als we de keuze hadden gehad, dan stond Enther Shikari ook zeker op nummer één om mee te gaan touren.” Hierna staan de heren ook in het vasteland van Europa. “Wat je kunt verwachten is een erg energieke setlist en vooral erg veel nieuwe nummers van ons nieuwste schijfje. We kunnen niet wachten om de nieuwe nummers eindelijk live te gaan spelen.” Tijdens hun eigen shows worden ze bijgestaan door de with hate filled hardcore jongens Your Demise. Misschien een gekke keuze, maar de band zelf ziet het zeker zitten, “voor zover ik ze heb gehoord, klinken ze fucking sick”.

Mocht je The Devil Wears Prada live willen aanschuwen, dan moet je hier helaas wel even een stukje reizen. De meest aantrekkelijk datum is Bochum in West-Duitsland, dit op zondag 1 november 2009.

2 Comments

Comments are closed.