Dead Swans Release Show @ The Peel, Londen

LogoROARezine gaat ook wel eens op vakantie, London valt aardig in de smaak getuige de eerdere reviews van Marz667. Ook ik ging langs in London en zag dat Dead Swans hun release show speelde in deze bruisende stad. Naast Dead Swans, speelden ook More Than Life, Dirty Money, Cold Snap, Jailbait en Breaking Point. Een mooie afwisseling tussen emotionele hardcore en zwaardere (NY) hardcore.

Breaking Point staat om stipt zeven uur klaar om te beginnen. Na de eerste noten is het gelijk gekkenhuis. Stagedives en mosh bij de eerste band kennen we in Nederland niet echt, maar in het zuiden van Engeland lijkt het alsof iedereen de eerste band goed kent. Breaking Point is een straight-edge hardcoreband met af en toe moshstukken waar je gek van wordt, een beetje als The Mongoloids. Het is niet bepaald orgineel, maar wel cool om te zien dat zo’n onbekende en beginnende band nu al zo’n respons krijgt.

Door het hangen buiten zie ik weinig van Jailbait, maar dit komt niet door mij. De band speelt na het stoppen van Breaking Point al na vijf minuten. Het geluid wat ik voor mijn kiezen krijg, maakt dat ik weg loop bij deze band. Het is een grote, niet te plaatsen brij. Misschien heeft die ombouw tijd er wat mee te maken? Wel mag vermeld worden dat het publiek net zo hard los gaat als bij de Breaking Point. Voor mij is het niet zo bekend en verplaats mezelf naar de merch.

Na een iets langere ombouw tijd is het tijd voor Cold Snap. De band wordt bestempeld als een van de opkomers uit Groot- Brittanni?, zoals ze zelf zeggen “harder than your band”. Het publiek stemt daar mee in en mosht zich kapot. Cold Snap zelf zet een overtuigende set neer. De band is vergelijkbaar met bands als No Warning en Madball, met een vette knipoog naar beatdown. Binnenkort brengen ze een 7′ inch split getiteld Twilight Of The Gods met de Nederlandse band Cornerd uit.

l_d8a834bea77544b785a48cfc37b01df5

More Than life mag eigenlijk niet onder doen voor de headliner. Ze gingen mee met Killing The Dream op tour en stonden bijvoorbeeld op Moshvalley, waar ze een enorm lovende kritieken kregen. Het eerste nummer dat gespeeld wordt is ‘Faceless Name’, het is duidelijk dat dit een geliefd nummer is. Mensen stapelen op elkaar om dit nummer mee te kunnen zingen. Helaas breekt de gitarist tot twee keer toe een snaar. Dit resulteert erin dat de band maar vijf nummers kan spelen. Het zijn vier oude en een nieuwe. Het laatste nummer wat de band kan spelen is ‘Fear’. Voor dit nummer is ook een clip gemaakt en kan op dezelfde reactie rekenen als ‘Faceless Name’. Deze band bewijst zeker niet onder te doen voor de bands die spelen.

Ook Dirty Money is geen onbekende, ook niet voor ons Nederlanders. Ze zijn vaak te vinden over de grote plas, vooral in Duitsland is de band erg geliefd. Het is te zien dat het harder los gaat dan voorheen op de avond. Zeker wanneer de woorden “Dirty Fucking Money GO!” worden geschreeuwd tijdens het nummer ‘Intro/Dirty Money’. De hel breekt los in The Peel. Een band met een ideale combinatie van snelheid, mosh en meezingstukken. Het publiek kent het een stuk beter dan ik en dat is goed te zien. Geen enkel negatief stukje over deze band.

Ging het hiervoor al heel hard los, het is toch echt het feestje van Dead Swans. Vandaag brengen ze de eerste LP Sleepwalkers uit, waarvan ze onder andere ‘Thinking Of You’ en ‘Ivy Archway’ spelen. Wat erg opvalt is dat de nieuwe nummers niet anders worden ontvangen dan de oude nummers van de split en de 7′ inch. Bij het nummer ‘Swallow’ komt de zanger van More Than Life nog langs voor gastvocalen om het feestje compleet te maken. De gehele 7’inch wordt gespeeld en vier nummers van Sleepwalkers. Normaal gesproken staat Dead Swans, mede door zijn energieke optreden, amper twintig minuten op de planken. Nu maken ze zeker een volle dertig, mede door het rustige ‘And It Seemed So Bright’ is het goed vol te houden.

Dead+Swans+DEADSWANS

Hoogtepunt van de set is ongetwijfeld het nummer ’20 07 07′, een nummer over omgaan met het verlies van iemand. Zanger Sam zet de juiste intensiteit neer, laat zichzelf een aantal keren in het publiek vallen en schopt tegen alles wat in zijn weg ligt. Dead Swans laat zich van een goede kant zien vandaag.

Dead Swans en More Than Life zijn nog op maandag 14 September in The Stage te Arnhem (Nederland) te zien. Als je van melodieuze hardcore houdt weet je waar je moet wezen.