Joakim – Milky Ways

Milky_Ways-Joakim_480Waarom de Franse dj, labelmanager en producer Joakim niet bekend is bij het Nederlandse publiek is voor mij een raadsel. Met al drie solo albums en een mix album die overal hoge waarderingen krijgen, is het doorbreken toch altijd uitgebleven. Deze man is van oorsprong pianist en op latere leeftijd in aanraking gekomen met synthesizers. Zijn muziek klinkt als experimentele electro waar jazz en indie invloeden in zitten. Bovendien heeft hij een aantal mixen op zijn naam staan van o.a. Tiga, Alter Ego, Late Of The Pier waar menig Ed Banger dj nog een puntje aan kan zuigen.


Het acht minuten durende intro nummer ‘Back To Wilderness’ op zijn nieuwe cd Milky Ways heeft een mysterieuze sfeer waardoor je erg nieuwsgierig wordt naar het vervolg van dit album. Nummers als ‘Ad Me’ en ‘Medusa’ zijn prima om op te dansen, terwijl ‘Glossy Papers’ en ‘Little Girl’ beter dienen als achtergrondmuziek. Het nummer ‘Spiders’ is duidelijk de hit van deze cd en is dan ook al door verschillende dj’s gedraaid op onder meer Lowlands en Mystery Land.

Er zit geen enkele logica in de aaneenschakeling van nummers, maar dat dit per se vervelend moet zijn heeft niemand gezegd. In een tijd waar elektronische muziek het liefst zo monotoon mogelijk is, is deze plaat opwindend en vernieuwend. Dit album mag hij weer vol trots toevoegen aan een reeks betere dancemuziek van de afgelopen jaren en hopelijk is hij met zijn liveband ‘Joakim & The Disco’ in een Nederlandse zaal te bewonderen dit najaar.

Score: ★★★★☆