Taste Of Insanity

LogoLaatst viel hier de cd Collisions van Taste Of Insanity op de deurmat. Het was weer een geweldige pot metal, ongelooflijk ondergewaardeerd als het aan ons ligt. Genoeg reden om zanger/gitarist Roeland Visser aan de tand te voelen.

Volgens Roeland zijn wij niet de enigen die Collisions een goed album vinden. ”De reacties van mensen zijn erg goed en de reviews zijn super en we krijgen elke keer weer de vraag, waarom hebben ze geen label?”. Of de heren het iets anders hebben aangepakt valt in principe weinig over te zeggen. ”We hebben, net als The Great Escape, weer veel tijd besteed aan de opnames van het album. Dit vinden wij erg belangrijk. Verder hebben we meer aandacht besteed aan de sound van het album. Alles is wat strakker en gelikter dan de vorige drie platen.”

Taste of Insanity

In Nederland zitten veel grote bands zoals Legion of the Damned en Textures. Deze bands zitten wél allemaal op grote labels. De concurrentie lijkt zo moordend. ”Het is toch lastig zonder label, wat mensen toch als een pre zien, te spelen. Aan de andere kant zien wij het ook als een uitdaging om goede muziek te maken, uit te brengen en spelen, desnoods do it yourself.” Waarom ze weinig shows doen heeft volgens hun te maken met werk. ”Het is voor ons toch wel lastig om veel tijd vrij te maken voor de band naast ons werk. Als je wilt slagen (!) als band moet je er veel tijd in steken” Maar gevraagd naar touren weet Roeland ons te melden dat dit, ”Met passen en meten met ons werk te doen moet zijn.”

De lui van Taste of Insanity komen uit Overijssel en Friesland, voor velen is dit het ‘hoge noorden’. Er wonen relatief weinig mensen, maar volgens Roeland is het er niet stil. ”Hardcore en metalcore worden hier goed ontvangen. Wij hebben deze stijlen wel een beetje in onze muziek dus wij zijn welkom in het hoge noorden.” Verschil tussen de randstad en het noorden is er volgens hem niet, wel denkt hij dat je in de randstad een groter publiek kan aanspreken.

CollageTOI

De band bestaat reeds dertien jaar, Roeland vertelt mij hoe de band is ontstaan: ”Mijn broer Christiaan kwam, in de periode van Machine Head’s ‘Burn My Eyes’ en Biohazard’s ‘State of The World Adress’, in gesprek met onze oud-gitarist Rob. “Laten we een band beginnen!?” Spontaan! Even later kwam oud-bassist Coen Huisman en ikzelf erbij. Ik moest wel even wennen want mijn voorkeur lag in eerste instantie niet bij metal.” Natuurlijk is dertien jaar een lange tijd, Roeland weet ons te vertellen dat ook Taste of Insanity volwassener is geworden maar vooral ook beter in het schrijven van nummers. Gevraagd of de stelling ‘vroeger was alles beter’ van toepassing is op metal stemt hij min of meer in. ”Beter weet ik niet, wel diverser. Metal was toen actiever aanwezig. Bands als Creepmine, Gorefest en Sinister hadden in mijn ogen veel meer aanzien dan de bands van nu. Heb nu een beetje het idee dat de NL metal een beetje op z’n gat zit.. en dat is jammer!” Het hoogtepunt van Taste of Insanity was op het Bevrijdingsfestival in Zwolle, niet eens zo lang geleden. ”Supergoed geluid, tig duizend mensen. Dat vond ik wel een hoogtepunt. verder vind ik muziek maken en optreden in grote of kleine zalen allemaal hoogtepuntjes. Ik geniet er nog steeds van!”

In de toekomst kunnen we veel shows verwachten, de jongens zijn zelfs bezig met een buitenlandse tour! ”Wij gaan lekker door, desnoods do it yourself. We zijn nog steeds in ontwikkeling en nog lang niet verzadigd.”

Taste of Insanity – MySpace

Taste of Insanity – Website