Illusion Suite

IllusionSuite_Logo_blackNaar aanleiding van het sterke debuutalbum Final Hour van het Noorse Illusion Suite hebben wij besloten contact te zoeken met de bandleden om wat vragen te stellen. De heren reageerden gelukkig snel, waarbij verschillende leden van de formatie andere vragen hebben beantwoord, wat er duidelijk op wijst dat geen van de heren problemen heeft om moeite te steken in de promotie van hun album.

Bassist Dag Erik Johnsen laat dan ook weten dat het allemaal hoort bij het contact hebben met fans. “We doen zoveel mogelijk promotie voor Final Hour als mogelijk is, zoals we ook nu weer doen. Het is een van de manieren waarop we contact hebben met de fans. We zijn erg dankbaar voor onze fans. Als fans contact met ons opnemen, via internet of bij concerten, dan voelen we ons trots en luisteren we naar ze, wat ze dan ook willen zeggen. We reageren altijd op onze fans.”

Het is ergens natuurlijk niet vreemd dat de bandleden zo goed zorgen voor hun fans, aangezien Illusion Suite nog niet zo lang bestaat als professionele band met een contract. Daarnaast zijn de heren zelf ook nog fans. Zo wordt de band ge?nspireerd door acts als Dream Theater, Symphony X, Kamelot en A.C.T. Geen verassing hier, maar daarnaast zijn ook musicals als The Phantom of The Opera en 80’s muziek invloedrijk voor het geluid van de band. “Er is geen limiet waar inspiratie vandaan kan komen.” De volgende vraag volgt logisch, want we vragen naar de historie van de band en hoe ze bij Limb Records zijn gekomen. De heren zijn in elk geval trots dat ze op eigen kracht, na een demo en EP, opeens interessant waren voor de platenmaatschappijen. “Ik heb gedroomd over het releasen van een fullplayer sinds ik als veertienjarige basgitaar begon te spelen, en ik ben nu 28 jaar oud. Het is iets waar we hard voor hebben gewerkt en daardoor smaakt het des te zoeter om het platencontract zo behaald te hebben. Illusion Suite was begonnen als een studio project door Roger Bjorge (drums) en ?yvind Larsen (gitaar) in 2003. Bill Makatowics (zanger) kwam er later in datzelfde jaar bij en toen ik (Dag Erik Johnsen, bas) erbij kwam in 2005 werd Illusion Suite een band die echt oefende. De eerste demo was in 2004 opgenomen en de zelf-gefinancierde EP The Adventures of Arcan is in 2005 uitgebracht. De opnames voor Final Hour zijn in juni 2007 begonnen. Er zijn toen drie nummers in de studio opgenomen die gebruikt werden om aan platenmaatschappijen te laten horen. Na contact te hebben gezocht met tussen de 20 en 30 platenmaatschappijen toonden er zes interesse. Limb Music Records had simpelweg de beste mogelijkheden, bronnen en netwerk om de cd’s te verspreiden.”

IllusionSuite_Photo_1

De band is blij als we vragen over de thema’s en teksten achter het album Final Hour. Het blijkt dat de meesten die interviews met de band en recensies van het album hebben gedaan geen interesse hadden in dit aspect van de muziek. Zo leek het in elk geval, aangezien in de meer dan 35 recensies van het album niemand iets over de teksten had gezet. Bill zegt dat de band heus niet het gevoel heeft dat de teksten meer van belang zijn dat de muziek, of zelfs even belangrijk, maar ze willen wel in de toekomst meer moeite en duidelijkheid in de teksten leggen. “Omdat er veel ‘oudere’ nummers op het album staan is er een mix tussen oude lyrics en nieuwere lyrics. De oudsten moeten toch wel in 2003-2004 geschreven zijn, terwijl de nieuwste net voor 2008 geschreven zijn. Dit is ook de reden waarom de kwaliteit van de teksten erg verschilt. Hoe dan ook, sommige nummers zijn meer gebaseerd op een globaal thema terwijl anderen een specifiekere plot hebben. Veel nummers gaan echter over reizen. ‘Scarlet Skies’ gaat over een reis door het universum, ‘The Adventures of Arcan’ gaat over een spirituele reis en ‘The Passage’ gaat gewoon over een aardse reis. Er zit nog een ‘grapje’ in dat nummer ‘The Passage’ – het gaat over een man die worstelt met de problemen van het leven, terwijl op het eind wordt gezegd: ‘The Passage is merely a door’. Kortom, ondanks alle moeilijkheden is de reis slechts een kwestie van open of dicht. ‘A Moment To Remember’ is gebaseerd op de gelijknamige film uit Korea, dat gaat over een zeldzame ziekte die het brein aantast, waardoor het meisje dat die ziekte heeft uiteindelijk degenen waar ze van houdt niet meer herkent. ‘The Wire’ gaat over de anti-Christ die tot leven komt op Aarde, waarbij we in de tekst ook zijn ge?nspireerd door The Matrix.”

De teksten zijn duidelijk nog best verschillend, ondanks de overeenkomsten door een thema als ‘reizen’. Op ons verzoek gaat de band ook verder in op het nummer ‘The Adventures of Arcan’, wat door de lengte alleen al een belangrijke positie op het album inneemt.“Het is een erg oud nummer, aangezien het begin van het nummer al na de eerste demo ontstond. We hadden zoveel idee?n en materiaal, en we besloten alles ineen te smelten. Het was niet onze bedoeling om er een nummer van vijftien minuten van te maken, maar ach, welke prog-metal band heeft geen superlang nummer op een debuutalbum? Heheh… We stroomden eigenlijk gewoon over van de idee?n en daardoor moesten we juist moeite doen om het allemaal in het nummer te laten passen en het goed te laten klinken. Het voelde erg goed om met het nummer bezig te zijn. Bill heeft de teksten geschreven, maar in het kort gaat het om een man genaamd Arcan die achter een geheim van de overheid is gekomen. Als hij besluit het te vertellen aan de wereld wordt hij neergeschoten en sterft. Vervolgens reist hij af naar het hiernamaals. In zijn reis tussen leven en dood sluit hij een deal met de duivel om zo zijn wraak te laten gelden.”

De band is ook met de toekomst bezig nu het album in de schappen ligt. Ze willen zo veel mogelijk touren, maar willen daarnaast ook volgend jaar al een tweede album klaar hebben. De heren gaan het nog druk krijgen, maar het blijkt uit hun woorden dat ze er ook plezier uit beleven. Er zijn helaas nog geen plannen voor de heren om Nederland te bezoeken met een tour, maar niet omdat ze het niet willen. “We hopen er natuurlijk snel een keer te spelen. Dus, iedereen die iets zou kunnen regelen, we zijn ge?nteresseerd! Ik weet dat jullie een stel sterke bands/muzikanten hebben, waar we graag mee zouden willen spelen.” En daarmee zou de volgende stap worden gezet om meer fans te verkrijgen, iets wat nu erg belangrijk is om de carrière van de band in een stroomversnelling te krijgen. “Het gaat natuurlijk het meeste om goede muziek te maken die de aandacht vastpakt van de luisteraar. We leggen de aandacht niet echt op het technische aspect van onze muziek, maar eerder op kracht, goede melodie?n en goed in het oor liggende deuntjes. Toch is het wel zo dat de meeste mensen meerdere keren zullen moeten luisteren om echt goed van onze muziek te kunnen genieten en het goed te waarderen. Zelf (drummer Roger) heb ik bij de eerste keer dat ik iets hoor ook zelden al in de gaten of het bij mijn favoriete muziek zal horen. Onze muziek is desondanks toch niet alleen voor fans van progressieve muziek interessant, maar heeft ook daarbuiten genoeg te bieden, omdat we ook aandacht aan melodie, kracht en aanstekelijkheid geven. Hopelijk zal onze muziek de aandacht vangen en zich verspreiden.” Dat hopen wij ook van harte.

De laatste boodschap van de band is niet alleen gericht aan de eigen (toekomstige) fans. “Ondersteun de nieuwkomers in de muziekindustrie en geef Final Hour een kans.”