Acoustic Ladyland – Living With A Tiger

acousticladylandJazz en punk, je moet het maar durven om deze twee stijlen te combineren. Acoustic Ladyland doet dit al sinds 2001 en heeft hier een bescheiden succes mee. De nieuwste plaat heet Living With A Tiger en staat weer vol met de raarste ritmes en saxofoonsolo’s. Een paar bandleden zagen we eerder dit jaar nog op IJazz met Polar Bear.

Met ‘Sport Mode’ wordt de toon gelijk gezet. Snelle drums, een opzwepende saxofoon en een gek geworden gitaar zorgen voor een bak geluid waar je u tegen zegt. Af en toe volgt een klein intermezzo waar de saxofoon meestal de boventoon voert. Deze toon wordt doorgezet en halverwege ‘Have Another Go’ bereikt de chaos een hoogtepunt. Alles lijkt door elkaar heen te gaan, toch komt de structuur erna terug.

Soms vraag je je af hoeveel pauzes de bandleden hebben genomen tijdens het opnemen van dit album, gezien de snelheid van de nummers. De saxofoon krijgt in ‘Death By Platitude’ z’n eigen momentje en de HSL van de drummers, Seb Rochford, is niet meer te stoppen. Er zijn momenten dat ik twijfel om niet even rust te nemen, maar op de een of andere manier klinkt het wel lekker.

Het lijkt erop dat de heren en dame er de laatste drie nummers ook geen fut meer voor hebben, want deze tracks zijn beduidend rustiger. Lekkere jazz met solo’s en afwisselende ritmes komt je speakers uit gerold en zorgt voor een goede cooldown na al die drukte. Benieuwd hoe Living With A Tiger live klinkt? Op donderdag 1 oktober aanstaande is Acoustic Ladyland te vinden in Watt te Rotterdam en op 2 oktober staat het gezelschap in het Patronaat te Haarlem.

Score: ★★★★☆