Drive Like Maria @ Patronaat, Haarlem

Deze vrijdag stond de kleine zaal van het Patronaat open voor lekkere harde rock. De band Drive Like Maria stond namelijk op het programma. Deze Belgisch-Nederlandse rockband heeft nog maar één studioalbum achter de rug, maar heeft in de laatste vier jaar al een flinke reputatie als liveact opgebouwd. Voor slechts negen euro waren de deuren geopend, en daarbij kwam nog de support act Tenement Kids uit het oosten van het land.

Het was echter al snel duidelijk dat maar weinigen bekend waren met Tenement Kids. Toen de band opkwam, was de zaal nog erg leeg. Daarbij was er geen applaus of enthousiast geroep. Kortom, de vier heren moesten zich vanaf het eerste moment volledig bewijzen. Daarbij hielp het niet dat de band muziek maakt die toch wel wat verschilt van hoofdact Drive Like Maria. In plaats van de rock die op het randje ligt van de stoner, zit Tenement Kids eerder bij de punk en hardcore. Ondanks deze problemen hadden de mannen er wel duidelijk zin in. De band maakte er werk van om hun energie aan het publiek door te geven – een energie die gaandeweg beter en beter werd ontvangen.Gijs Wilbrink, zanger en gitarist, raakte niet alle noten helemaal goed en zong soms wat onduidelijk, maar er zat wel overtuiging in. Bovendien paste de stem goed bij de muziek die de heren maakte, en ook de ongetrainde maar pure vocalen van bassist Tim Meijer kwamen goed over. Het was echter wel zo dat ondanks dat de band duidelijk invloeden van vele soorten rock zoals grunge en southern verwerkte in de nummers, er weinig diversiteit leek te zijn. Het lukte de band zeker om de zaal, die toch gaandeweg nog aardig gevuld werd, goed warm te krijgen maar het was zeker duidelijk dat het publiek niet helemaal onder de indruk was.Tussen de acts door zorgde een gordijn ervoor dat er rustig omgebouwd kon worden. Het eerste stuk van ‘Elmwood 6h25/Born on the 4th of July’ kondigde voor vele fans al aan dat het concert bijna zou beginnen. Het beloofde een avond te worden waarbij bijna elk nummer van het album Elmwood wel gespeeld zou gaan worden. De energie spatte in het begin van het podium af, wat ook kwamomdat de bandleden simpelweg gezegend zijn met een flinke doos charisma.Bij de aantrekkelijke gitariste Nitzan Hoffman, waarbij het haar bijna constant voor het hoofd zat, ging dit zelfs zo ver dat een fan meermaals dichtbij foto’s met een iPhone zat te maken tot op het punt dat dit bijna niet anders dan storend moet zijn geweest. Bij drummer en zanger Bjorn Awouters parelde het zweet vanaf het eerste nummer al op het voorhoofd, een teken van de inzet die de man leverde. Na een paar nummers verliet Bjorn het drumstel en werd zijn plaats ingenomen door Arnout Hellofs, zodat de band met een extra gitaar de rest van de nummers kon spelen. Dit was voor het contact met het publiek alleen maar positief, doordat de zanger nu ook dicht bij het publiek stond.Drive Like Maria heeft een opvallende vibe die de Benelux snel zal ontgroeien. Bjorn heeft een stem die geen Nederlands, of beter gezegd Vlaams, accent verraadt. Daarnaast doet de muziek van het trio denken aan de grote acts als Queens of the Stone Age, zeker bij een nummer als ‘Leave This Town’. Daar moet de act misschien nog aan werken, want ze klinken af en toe nog wat te veel als andere bands, maar het talent en het charisma straalt van de bandleden af. Bovendien is het gezelschap erin geslaagd om het geheel perfect in elkaar te laten vallen. Zo gebeurt het vaak bij een band dat de basgitaar flink ondergesneeuwd wordt, maar de kunsten van Robin van Saaze kwamen geheel tot hun recht. Het lukte Drive Like Maria om het niveau bijna door de hele show hoog te houden. Richting het einde van de set zakte deze kracht heel eventjes in, maar dat werd snel weer goedgemaakt met de toegift. Het nummer ‘So’ knalt met zo veel energie dat het publiek er geen probleem mee had om nog even flink te keer te gaan. “So, you, know, everything will be a little louder!” En daar had niemand een probleem mee.Het was opvallend dat het publiek gemiddeld van een relatief hoge leeftijd was. Dit ondanks dat de band nog niet zo oud is. De band doet echter wel denken aan de grote rock acts van vroeger, waarbij de energie van het podium straalt. Het optreden van Drive Like Maria was dan ook een uiterst geslaagd optreden, waarbij de rock nog rauw en puur is. De band is nog tot in december te zien op vele locaties in Nederland, dus er is geen excuus om een optreden te missen.

Fotografie: Mirjam van der Veldt