GOGBOT donderdag @ Atak, Enschede

gogbotGOGBOT is een van de grootste meerdaagse evenementen in het oosten van het land. Ieder jaar in september komen in Enschede circa 20.000 bezoekers bijeen om te genieten van onderwerpen als multimedia, kunst, technologie en muziek. Van dat laatste doet ROARezine dit jaar verslag van de donderdagavond. Op het programma staan Bonaparte, MiSSiLL en Huoratron.

Nadat de heren van Vunzig Soundsystem de zaal hebben opgewarmd stappen om ongeveer half één drie verklede muzikanten het podium op. Aanwezigen die onbekend zijn met Bonaparte en dit al apart vinden, zullen het komende uur waarschijnlijk in de ene na de andere verbazing vallen. Aan het begin van de show lijkt Bonaparte nog een doorsnee indiepunkbandje met een paar gek uitziende muzikanten, maar zodra er na elk nummer een nieuw verkleed personage op het podium komt begin je door te krijgen waarom Bonaparte van zichzelf zegt dat ze circusshows geven.

Bonaparte_live

Na een dik half uur heeft het publiek ongeveer door wat voor vlees men in de kuip heeft en zo krijgt Bonaparte de eerste paar rijen van de Atak aan het dansen. Ondertussen staan er negen mannen en vrouwen op het podium, waarvan er twee naakt softpornografische handelingen bij elkaar uitvoeren, vier aan het dansen zijn en drie daadwerkelijk muziek maken. En dat allemaal dus met de meest vreemde pakken aan. Bonaparte is duidelijk een hate it or love it act. Muzikaal gezien heeft het, laten we eerlijk zijn, weinig om het lijf, maar een spectaculaire act is het zeker.

Na Bonaparte is het tijd voor een ietwat minder interessante act. Opzich is MiSSiLL leuk om naar te kijken: meisje brouwt in een hoog tempo een grote mash-up met veel bekende, afwisselende knallers en stuitert over het podium. Maar als er een paar keer duidelijk hoorbaar een track wordt ingezet terwijl madame een drankje staat te nuttigen of een praatje staat te maken met iemand aan de rand van het podium vraag je je toch af of er niet ergens een cd’tje mee staat te draaien en MiSSiLL minder live draait dan ze doet voorkomen.

Inmiddels is het 3 uur ’s nachts als MiSSiLL haar spullen heeft ingepakt en plaats maakt voor een boomlange Fin. Huoratron (spreek uit: whore-a-tron), aangenaam. Huoratron, of Aku Rasi als je hem liever bij z’n echte naam aanspreekt, is na zijn hit ‘$$Troopers’ inmiddels een graag geziene gast binnen de Nederlandse clubscene. Dit jaar bleek hij met zijn rauwe electro zelfs populair genoeg om op Lowlands een belangrijke spot in te nemen, waarbij de X-Ray bijna uit haar voegen barstte. Vanavond kan Aku op iets minder enthousiasme rekenen vanuit het publiek, maar desondanks krijgt hij het voor elkaar om er een bijzonder sterke en keiharde set neer te zetten. Een goeie opwarmer voor de dag daarna, wanneer de herrie pas echt losbreekt met onder andere DMX Krew en Otto von Schirach.