Pete Yorn & Scarlett Johansson – Break Up

pete_yorn_scarlett_johanssonPete Yorn was in 2006 klaar voor de headline tour van z’n derde full lengtht, Nightcrawler, toen z’n relatie uitging. Hij kreeg last van emotionele stress en slapeloosheid. Nadat hij voor het eerst in ruim een week weer eens fatsoenlijk had geslapen, werd hij wakker met een volledig idee voor een nieuwe plaat in z’n hoofd. Ineens kreeg Yorn de drang om een plaat op te nemen in de stijl van Serge Gainsbourg en Brigitte Bardot, een ‘jongen-en-meisje concept’. Het enige wat ontbrak, was de Brigitte Bardot van deze tijd. Wie anders dan Scarlett Johansson kon deze plek innemen?

Nog in hetzelfde jaar, begon het tweetal met wat hulp van bevriende muzikanten aan de opname voor Break Up. Het resultaat een catchy singer-songwriter plaat, welke zeer fijn voortkabbelt en dit zonder af te zwakken. Acht van de negen nummers zijn geschreven door Yorn, het overige nummer is een cover van Chris Bell’s ‘I Am the Cosmos’. Opener ‘Relator’ heeft zo’n pakkende riff dat de aandacht van de luisteraar meteen getrokken is.

Het harmonieuze samenspel tussen Yorn en Johansson is er eentje om in te lijsten. Haar halfzachte stemgeluid doet, uitgezonderd ‘Wear and Fear’, in geen velden of wegen denken aan debuutplaat Anyhwere I Lay My Head. Waar die mysterieuze dream-pop plaat opviel vanwege de vooral vreemde productie, komt haar stem ditmaal wel tot haar recht. Ze klinkt natuurlijker, minder geforceerd en in combinatie met Yorn’s zelfmedelijden klinkt deze plaat als een gezond geheel.

De banjo-riedeltjes van Pete Yorn en Robert Francis geven net een beetje extra dan alleen een akoestische gitaar, terwijl de lap steel gitaar van laatstgenoemde de plaat van een licht alternatief country-jasje voorziet. Dit bijvoorbeeld tijdens ‘Search Your Heart’ en ‘Blackie’s Dead’, twee uitermate catchy nummers, welke beide net wat meer doen dan simpelweg voortkabbelen.

De intimiteit van dit vriendenproject is nou juist de charme van de plaat. Zonder verwachtingen stapte men de opnamestudio in California binnen en met deze grote verrassing komen ze drie jaar na de opnames met deze plaat. Eentje met maar een nadeel, namelijk de korte duur; hij klokt namelijk binnen in nog geen 30 minuten. Maar ook een plaat die iedereen die ooit gevoelens heeft (gehad) aan moeten zal spreken.

Score: ★★★★☆