Shadows Fall – Retribution

sfAl voordat de ‘New Wave of American Heavy Metal’ er was, was daar Shadows Fall. Afkomstig uit Springfield, Massachussets en net als die andere band uit deze staat, Killswitch Engage, met leden uit het legendarische Overcast. Dit vijftal heeft al twee Grammy nominaties op zak en zelfs een track op Guitar Hero. Dit alles is niet bereikt door een beetje geluk, maar juist door het vele harde werken van de band.

Dit vele harde werken resulteert deze maand met Retribution in hun vijfde full length. Vocalist Brian Fair vertelde al meerdere malen dat de band het nu eindelijk aandurft om al hun invloeden te laten zien aan de wereld en te verwerken in de nieuwe songs. De plaat opent met intronummer ‘The Path To Imminent Ruin’ welke doorloopt naar het eerste nummer, het vertrouwd klinkende ‘My Demise’. De riffs vliegen om de oren en de solo op dit nummer is om van te watertanden.

De hieropvolgende nummers liggen in het verlengde hiervan: afwisselend drumwerk en fijne riffs. ‘The Taste Of Fear’, met z’n down-tempo partijen, is echter een fijne afwisseling en zeer zeker een van de album hoogtepunten. De band laat ook meer dan te voren invloeden uit de eighties rock toe op deze nieuwe plaat, vooral in het soleerwerk en de catchy randjes die meerdere nummers bevatten.

Al met al kunnen we stellen dat Shadows Fall met Retribution een prima vijfde full length aflevert, eentje die de band na een stilte van twee jaar een duw in de juiste richting geeft. Let wel dat de plaat pas rond luisterbuurt nummer vijf gaat groeien, dus je moet er even voor gaan zitten, maar dan krijg je er ook wat voor terug

Score: ★★★?☆