White Denim @ Doornroosje, Nijmegen

white_denim_logoWhite Denim is een band die niet heel veel naamsbekendheid heeft in Nederland. Toch staat Doornroosje aardig vol vanavond. De band bestaat uit drummer Josh Block, zanger en gitarist James Petralli en bassist Steve Terebecki. Hun laatste album Fits is een diverse plaat, hij is niet in te delen in één categorie. De stijlen: indie, seventies rock, garagerock en blues komen voorbij. Opvallend is de opstelling van de band; het drumstel staat in het midden vooraan, met aan weerszijden plaats voor de bassist en de zanger/gitarist.

Al na enkele minuten blijkt dat de band erg energiek is en dat het tempo hoog ligt. Na elk nummer stoppen zit er niet in. Als ze klaar zijn met hun eerste medley blijkt dat White Denim een band is die, als ze aan het spelen zijn, zich helemaal geeft, maar zodra ze niet spelen eigenlijk hele rustige, bijna verlegen types zijn. Ook zijn ze erg sympathiek en down to earth. Dit blijkt uit het feit dat ze zichzelf heel spontaan voorstellen na hun optredens.

Mooi om te zien is dat ze alle drie in hun eigen wereld zitten maar af en toe toch even contact met elkaar zoeken. Het is wel duidelijk dat dit niet het zoveelste bandje is waarvan er al zoveel zijn. De verschillende partijen die ze spelen zijn erg ingewikkeld, afwisselend en vooral heel snel. Vooral de drumpartijen vallen op, wat een complexe ritmes. Het geluid van de bas is iets aan de zachte kant, wat jammer is.

White Denim 024 2
Wanneer de band ‘Syncn’ inzet begint het publiek impulsief te juichen. ‘Say What You Want’ wordt direct hierna gespeeld. Het feit dat de zweetdruppels van het gezicht van zanger James naar beneden lopen wil wel wat zeggen over het fanatisme van de mannen. Als James aankondigt dat ze nu een medley gaan spelen van het eerste album, wordt dit beantwoordt met applaus en gejoel.

Bij het laatste nummer pakt drummer Josh er een koebel bij. Wanneer hij deze te dicht bij de microfoon houdt begint het geluid in de zaal te suizen. Een mooi einde van een ontzettend strak en enthousiast optreden van een stel muzikanten waar je U tegen kan zeggen.